05:49, čet, 25. Apr

Nov vodja urada za gospodarske dejavnosti





Mariborska mestna uprava je lani razpisala tri natečaje, s katerimi je iskala vodje urada za gospodarske dejavnosti, urada za komunalo, promet in prostor in urada za šport. Med 300 prijavljenimi kandidati so zaenkrat našli ustreznega le za vodenje urada za gospodarske dejavnosti, kar so z marcem poverili Ryanu Hartnerju.

fištra 2

Zanimanje za razpisana delovna mesta je bilo, tudi glede na visoko stopnjo brezposelnosti v občini, veliko. Na javni natečaj za vodjo urada za komunalo, promet in prostor se je prijavilo 72 kandidatov, za vodjo urada za gospodarske dejavnosti 101 kandidat in za vodjo urada za šport 127 kandidatov, so danes sporočili z občine.

Po zavrnitvi pritožb neizbranih kandidatov se je februarja uspešno zaključil javni natečaj za vodjo urada za gospodarske dejavnosti in marca je začel z delom magister pravnih znanosti Ryan Hartner. Na občini izpostavljajo predvsem njegove izkušnje na področju razpolaganja z evropskimi sredstvi, postopkov javnih naročil in razpisov ter vključenosti občin v sisteme regionalne razvojne politike.

Ostala dva razpisa še nista prinesla rezultata. Ker prijavljeni kandidati po ocenah komisije “niso pokazali dovolj poglobljenega znanja” s tega področja, so razpis za vodjo urada za komunalo, promet in prostor razveljavili in zaenkrat še ni znano, ali ga bodo ponovili. Postopek za razpisano mesto vodje urada za šport pa še poteka, saj se še preučuje pritožbe neizbranih kandidatov.

Po drugi strani so na podlagi razpisa za vodjo urada za gospodarske dejavnosti našli še dva nova sodelavca. S svojo izkušenostjo in znanjem sta natečajno komisijo in mestno upravo poleg Hartnerja prepričala še Zvonko Es in Iztok Dovečar. Zato je občina z njima sklenila podjemni pogodbi, da bosta “pomagala soustvarjati primerno in potrebno okolje za že identificirane tuje investitorje”. Takšno pogodbo je občina pred kratkim podpisala še z dvema zunanjima sodelavcema.

Kadrovanje župana Andreja Fištravca, ki si je županski stolček priboril na nadomestnih volitvah pred natanko letom dni, je v javnosti deležno veliko pozornosti, saj je bil velik kritik politike zaposlovanja svojega predhodnika Franca Kanglerja. Kritiki mu očitajo, da sam ravna podobno, ko je v svoj kabinet pripeljal novo ekipo.

Na občini pa poudarjajo, da so nove zaposlitve nujne za doseganje gospodarskega preboja mesta. “Župan od vseh, ki jim je bila na ta način zaupana pomembna naloga za mesto, pričakuje maksimalni angažma. V kolikor pričakovani rezultati ne bodo upravičili finančnega vložka občine, omogočajo sklenjene podjemne pogodbe hitro prekinitev sodelovanja,” so poudarili.

Fištravec se je namreč enkrat že opekel. Gre za primer svetovalcev Bartola Lampreta in Gregorja Kosija, ki ju je ob prevzemu županovanja aprila lani zaposlil na zaupanje, zdaj, ko med njimi ni več zaupanja, pa ju ne more odpustiti. Nov poskus za njuno odpustitev predstavlja spremenjen kadrovski načrt v okviru predloga občinskega proračuna, ki bo šel v drugo branje na seji mestnega sveta prihodnji teden.

Kadrovanje župana Fištravca, ki si je županski stolček priboril na nadomestnih volitvah pred natanko letom dni, je v javnosti deležno veliko pozornosti, saj je bil velik kritik politike zaposlovanja svojega predhodnika Franca Kanglerja. Kritiki mu očitajo, da sam ravna podobno, ko je v svoj kabinet pripeljal novo ekipo. Na občini pa poudarjajo, da so nove zaposlitve nujne za doseganje gospodarskega preboja mesta.

Tudi sicer Fištravec leto dni po izvolitvi za župana med svoje glavne cilje postavlja ustvarjanje okolja, ki bo privlačno za investitorje, in skrb za ustvarjanje oz. ohranjanje delovnih mest. “V preteklosti nobeno županstvo ni smatralo, da je to njegovo poslanstvo. Propadali so veliki sistemi, kot je TAM, Metalna, Elektrokovina …, kot tudi majhni, vendar nihče ni dojel, da je tudi reševanje gospodarskih razmerij v mestu stvar županstva,” je danes zapisal na spletnem omrežju Facebook.

Zadeve se v Mariboru po njegovih ocenah že obračajo na bolje. “Investitorji, kot na primer Kuvajtčan Hilal Arnaout in kitajsko podjetje za proizvodnjo baterij Shihlien Apex, so prve lastovke, ki kažejo na konec zime,” je dodal.

Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.