14:54, pet, 29. Mar

Nesreča pri delu: Delavca streslo 20.000 voltov električne napetosti





V sredo, malo pred 14. uro je podjetje za dobavo električne energije prejelo obvestilo,  da  v  Spodnji  Velki  nimajo  električne energije. Vzrok je bil  pregorela  visokonapetostna  varovalka, pri postopku zamenjave pa se je smrtno ponesrečil 59-letni delavec.

Vir: pexles
Vir: pexles

Po prejetem obvestilu, da v Spodnji Velki nimajo električne energije, so na teren so poslali   nadzornega   monterja,   ki  je  ugotovil,  da  je  v  tamkajšnji transformatorski  postaji  pregorela  visokonapetostna  varovalka. O tem je obvestil  pristojna  sodelavca, ki sta odšla v Spodnjo Velko, z namenom, da varovalko  zamenjata. Pričela sta s postopkom zamenjave varovalke. 59-letni delavec  je splezal približno 6 m visoko na električni drog. Tam naj bi se  čez  čas odpel z varnostnega pasu, ob tem pa zadel v enega od vodnikov, zaradi česar ga je streslo okoli 20.000 V električne napetosti. Ob udaru je padel  z  droga  na  tla in obležal negiben. Na pomoč mu je takoj priskočil sodelavec,  pridružila  pa  sta  se  mu domačin, na katerega posestvu stoji električni  drog  in  policist PP Gorišnica, ki stanuje v bližini. Postopke oživljanja  so  izvajali do prihoda reševalcev, vendar je poškodovani moški vseeno umrl.

Ogled kraja nesreče pri delu je vodil dežurni preiskovalni sodnik Okrožnega sodišča  v  Mariboru. Neposredno so ogled izvajali mariborski kriminalisti, navzoča  pa  je  bila  tudi  mariborska  dežurna okrožna državna tožilka in pristojna delovna inšpektorica.

Preiskovalni  sodnik  je  odredil  nekatera  dodatna preiskovalna opravila, državna  tožilka pa je kriminalistom podala potrebne usmeritve za nadaljnje delo.   Kriminalistična   preiskava  nesreče  se  zato  nadaljuje  v  cilju ugotavljanja  elementov  kaznivega  dejanja  ogrožanja varnosti pri delu po 201. členu Kazenskega zakonika (KZ-1).

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.