13:17, sre, 24. Apr

Nekaj mariborskih mestnih svetnikov protestno zapustilo izredno sejo





Zaradi nestrinjanja z županom Sašo Arsenovičem so predstavniki dveh opozicijskih strank zapustili sejo. Šlo je za nestrinjanje s tem, da bi sejo v dveh delih zaprli za javnost in ker se ne strinjajo z županovimi prioritetami.

nekaj mestnih svetnikov zapustilo sejo mom 25.11.2019Burno razpravo je povzročila tako že druga točka dnevnega reda, v kateri naj bi župan mestne svetnike seznanil s pismom o nameri nakupa stavbne pravice za del tržnice in garažne hiše, pa je ena od poslovnih strank zahtevala odstranitev medijev in zaprtje tega dela seje za javnost.

Kar nekaj svetnikov je bila proti zaprtju seje,Franc Kangler pa je podal proceduralni predlog, da naj bo seja popolnoma odprta za javnost. Josip Rotar z Liste kolesarjev in pešcev je podal drug predlog, da naj bo seja odprta in naj le za 15 minut zaprejo za javnost, ko bi predstavljali vsebino predpogodbe.
Tako so svetniki glasovali najprej za to, ali naj bo seja v celoti odprta ali ne za javnost. 33 svetnikov je glasovalo za zaprtje seje, saj je župan dejal, da bodo takoj na to glasovali o zaprtju seje za 15 minut. Ob koncu drugega glasovanja, v katerem je bila večina svetnikov za 15- minutno zaprtje za javnost, so svetniki Nove ljudske stranke s Kanglerjem na čelu obstruirali sejo in jo protestno zapustili. Prav tako so sejo zapustili predstavniki Liste Andreja Fištravca s Sašo Pelkom na čelu.

Nadaljevali brez dela svetnikov in brez medijev

Ker je seja kljub vsemu ostala sklepčna, so preostali svetniki ostali na seji, predstavniki medijev pa smo morali zapustiti dvorano. V naslednjih 20 minutah so svetnike za zaprtimi vrati seznanili z vsebino pisma o nameri za nakup stavbne pravice, nato pa so medije povabili nazaj. Ob tem so se v dvorano vrnili tudi svetniki Liste Andreja Fištravca.

Milan Mikl z Nove ljudske stranke je po zapustitvi seje povedal, da se stranka ne strinja z županovim načinom, da bi morali imeti v celoti javno sejo, prav zaradi tega, ker so vsi pomembnejši podatki že znani. Saša Pelko pa, da podpira delo medijev in da ima javnost pravico vedeti vse informacije.

Seja se zdaj nadaljuje. Obravnavajo naslednjo točko Soglasje k pravnemu poslu za nakup gostišča Pri treh ribnikih. Razprava o tem še teče.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.