12:39, čet, 28. Mar

Navijamo, da bosta “zasanjana” Zala in Gašper premagala prvo stopnico Evrovizije





Izraelski Tel Aviv bo prihodnji teden gostil 64. tekmovanje za pesem Evrovizije. Izrael je na njem zmagal štirikrat in ga dvakrat tudi gostil, obakrat v Jeruzalemu, mesto ob Sredozemlju s skoraj pol milijona prebivalcev pa ga bo sprejelo prvič. Prijavljenih je 41 držav, tudi Slovenija. Zastopala jo bosta Zala Kralj in Gašper Šantl s pesmijo Sebi.

Vir: Facebook Zala Kralj & Gašper Šantl
Vir: Facebook Zala Kralj & Gašper Šantl

Prizorišče treh večerov izbora, 14., 16. in 18. maja, bo center Expo Tel Aviv, v katerem letno pripravijo do 60 večjih dogodkov, od koncertov, razstav, sejmov do konferenc.

V prvem predizboru, 14. maja, se bodo za deset mest v finalu potegovali predstavniki 17 držav, tudi Slovenija, ki bo nastopila kot peta po vrsti. Ob njej pa še Ciper, Črna gora, Finska, Poljska, Češka, Madžarska, Belorusija, Srbija, Belgija, Gruzija, Avstralija, Islandija, Estonija, Portugalska, Grčija in San Marino.

Še 18 držav in njihov predstavnikov se bo prav tako za deset finalnih mest predstavilo dva dni kasneje, in sicer Armenija, Irska, Moldavija, Švica, Latvija, Romunija, Danska, Švedska, Avstrija, Hrvaška, Malta, Litva, Rusija, Albanija, Norveška, Nizozemska, Severna Makedonija in Azerbajdžan.

V velikem finalu 18. maja bo nastopilo 26 držav: 20 najboljših iz obeh predizborov, Izrael kot letošnji gostitelj ter predstavniki “velikih pet” – Italija, Francija, Španija, Nemčija in Velika Britanija. Zmagovalno skladbo bodo izbrali gledalci prek telefonskega glasovanja in petčlanske strokovne žirije v vseh 41 državah udeleženkah v razmerju 50:50.

Vsako nacionalno žirijo sestavlja pet članov, ki ocenjujejo vokalne sposobnosti, nastop, izvirnost pesmi in splošen vtis. V slovenski so letos Žiga Klančar, Urša Mihevc, Ula Ložar, Mate Bro in Urša Vlašič. Njihove točke bo v Tel Aviv, kot so napovedali na RTV Slovenija, sporočila predstavnica na lanskem Eurosongu Lea Sirk.

Neposredni prenosi prvega predizbora bodo na TV SLO 2, Valu 202, Radiu Maribor in RTV 4D, prav tako prenos finala. Prenos drugega predizbora pa bo na TV SLO 2 in RTV 4D.
Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.