16:48, pet, 29. Mar

Naslednji petek predviden izrek sodbe Šišku





Na mariborskem sodišču se počasi končuje sojenje predsedniku Gibanja Zedinjena Slovenija Andreju Šišku in soobtoženemu Mateju Lesjaku, ki ju obtožnica bremeni ščuvanja k nasilni spremembi ustavne ureditve. Sodnica Vanja Verdel Kokol je danes dokončno zavrnila zahtevo obrambe, da kot priče zasliši državni vrh, sodbo pa bo predvidoma izrekla čez teden dni.

Obramba je že ob začetku sojenja predlagala zaslišanje predsednika republike Boruta Pahorja, premierja Marjana Šarca, nekdanjega predsednika vlade Mira Cerarja in predsednika opozicijske SDS Janeza Janše. Kot je takrat pojasnila Šiškova zagovornica Lucija Šikovec Ušaj, bi prvi lahko kot vrhovni poveljnik slovenskih obrambnih sil pojasnil, ali so te res v tako slabem stanju, da bi utegnile poklekniti pred “športnim društvom s soft air orožjem”, Cerar o tem, kako ogroženega se je počutil zaradi nekaj video nagovorov Šiška, Janša pa bi lahko kaj povedal o svojih preteklih predlogih za oblikovanje nacionalne garde. Sodnica je zahteve zavrnila z obrazložitvijo, da njihov prihod ne bi v ničemer prispeval k razjasnitvi pravno relevantnih okoliščin in tako ne bi imel nobene teže pri odločanju sodišča v tej zadevi.

Štajerska Varda, foto: Facebook

Sodnica sklepne besede napovedala za torek
Na današnjem naroku so pregledali listinske dokaze, ki se nahajajo v spisu, v petek pa bodo pregledali še nekaj zapisnikov, sodnica Verdel Kokolova pa je sklepne besede napovedala za torek v naslednjem tednu. Če bi se te zavlekle, kar je odvisno predvsem od Šiška, jih bodo nadaljevali še v sredo, za petek pa že načrtuje izrek sodbe. Med današnjimi dokazi so bili zanimivi predvsem video posnetki, v katerih je Šiško leta 2017 precej ostro nagovoril takratnega premierja Mira Cerarja, ga ozmerjal z veleizdajalcem in izmečkom, ki mu bo sodilo ljudstvo. “Neizogibno boš deležen kramole,” je nastop v videu zaključil Šiško in v njem med drugim bil precej oster tudi do migrantske politike slovenskih oblasti.
Sodnica je nato prebrala tudi odziv tožilstva na policijsko ovadbo, saj je to takrat ocenilo, da v video posnetku ni znakov kaznivega dejanja, da pa je bil Šiško žaljiv do Cerarja. Odvetnica Šikovec Ušajeva je ob tem spomnila, da ga takratni premier za besede nikoli ni preganjal, Šiško pa je dodal, da si je posnetek na svetovnem spletu ogledalo nekaj tisoč ljudi, medijev pa da nikoli ni zanimal.

Šiško spomnil na besede Zmaga Jelinčiča
Njegova zagovornica je ob tem spomnila še na t. i. vseslovenske ljudske vstaje, kjer je bilo videti številne pozive proti Janši, uniforme zveze borcev, obešene lutke na mostovih in podobno, pa tožilstvo proti organizatorjem ni sprožilo nobenih postopkov. Tožilec Tilen Ivič je očitke zavrnil, saj stvari ni mogoče primerjati, ker z omenjenih dogodkov ni bilo posnetkov ljudi z orožjem. Šiško pa je danes spomnil še na besede Zmaga Jelinčiča v zadnji oddaji Tarča na Televiziji Slovenija o tem, da je treba pred zid postaviti vsaj nekaj ljudi, pa bo red. “Sam kaj takega nisem nikoli izrekel, pa sem v priporu, on pa ni,” je dejal, sodnica pa ga je opomnila, da gre za drugo zadevo, kjer za zdaj še ni mogoče govoriti o tem, kako se bo razpletla.
Drugoobtoženi Lesjak pa je moral pojasniti telefonsko dopisovanje z enim od prijateljev po dogodku Štajerske varde v Apačah, ko mu je med drugim napisal, da je “edino Šiš imel pravo”. Sodišču je danes povedal, da so se v tistih dneh za uspešnost provokacije morali tako pogovarjati, saj sicer ne bi uspela, dejansko pa je imel Šiško le najboljšo repliko puške.

Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.