21:37, tor, 23. Apr

Naslednje šolsko leto učbeniki in delovni zvezki za prvo triado brezplačni





Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport je sprejelo spremembe pravilnika o upravljanju učbeniških skladov, po katerih bodo učbeniki in delovni zvezki brezplačni tudi za učence 2. razredov. Po besedah ministra Jerneja Pikala, s tem sledijo uresničevanju koalicije zaveze, da bi bila učna gradiva v prvem triletju osnovne šole brezplačna.

Po ministrovih besedah bodo po spremembah pravilnika, ki bodo predvidoma danes objavljene tudi v uradnem listu, šolam za zagotavljanje brezplačnih učbenikov in delovnih zvezkov v 1. razredu še naprej zagotavljali po 30 evrov na učenca, za zagotavljane brezplačnih učbenikov in zvezkov v 2. razredu pa bodo šole prejele 40 evrov na učenca. Šole bodo po Pikalovih besedah imele še naprej proste roke, kako bodo razporedile prejeta sredstva (ta morajo sicer nameniti za učbeniške sklade), kar pomeni, da bodo same oblikovale pakete učbenikov in delovnih zvezkov, ki jih bodo brezplačno prejeli učenci 1. in 2. razredov.

Slika je simbolična
Slika je simbolična

Ministrstvo namerava sicer začrtano smer nadaljevati in uvesti brezplačne učbenike in delovne zvezke tudi v tretji razred osnovne šole, kar se bo predvidoma zgodilo prihodnje leto, je napovedal minister. Dolgoročna želja ministrstva je tudi, da bi brezplačna učna gradiva zagotovili družinam, ki imajo v šoli naenkrat več otrok. To bodo po ministrovih besedah zagotovili, ko se bodo “pokazala sredstva”.

Ministrstvo bo odštelo dober milijon evrov

Za brezplačne učbenike in delovne zvezke za učence 2. razreda bo ministrstvo letno odštelo dober milijon evrov, celoten znesek za učbenike pa bo po novem znašal pet milijonov evrov. Na ministrstvu so po Pikalovih besedah uslišali tudi vse tiste, ki opozarjajo, da so šolske torbe pretežke in da je včasih pouk v slovenskih osnovnih šola zastarel. V ta namen so sklenili nameniti posebna sredstva – gre za 300.000 evrov – za digitalna učna gradiva. “Pomembno namreč je, da damo tej družbi in predvsem šolskemu sistemu sporočilo, da se moderniziramo in da gremo naprej,” je dejal. Ob tem je izrazil prepričanje, da bodo digitalna gradiva prispevala v večji kakovosti šolskega dela in da bodo znižala težo šolskih torbic.

Fotografija je simbolična
Fotografija je simbolična

Glede predloga novele zakona o organiziranju in financiranju vzgoje in izobraževanja, za katerega so nedolgo tega končali javno obravnavo in se nanaša na uresničitev odločbe ustavnega sodišča glede financiranja zasebnih osnovnih šol, je dejal, da bo ministrstvo predlog na vlado težko poslalo pred poletjem. “Se bomo pa trudili, da ga bomo kmalu zatem,” je dejal. Za omenjene spremembe je po njegovih besedah vzpostavljena posebna delovna skupina, ki se redno sestaja, potekajo tudi javni pogovori z deležniki.

VIR: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.