13:06, čet, 28. Mar

Nadzorniki mariborske Snage sprejeli sklep o naročilu podrobne revizije





Nadzorniki mariborskega javnega podjetja Snaga, ki je po lanskem odprtju sortirnice odpadkov zadnje dni na očeh lokalne javnosti zaradi za zdaj še neuradno dokaj velike izgube, so včeraj sprejeli sklep o naročilu podrobne revizije investicije v sortirnico. Kot je povedal prvi nadzornik Matej Smrekar, jo bo opravila zunanja revizijska hiša.

sortirnica, snaga, center za pripravo sekundarnih surovinV revizijo bodo po Smrekarjevih besedah zajeli vse, od strokovne preučitve pogodbe z izbranim izvajalcem, do pregleda vseh opravil, ki jih je ta po pogodbi moral zagotoviti. Zunanji revizor bo tako preučil ekonomski, tehnično-tehnološki, pravni in vse ostale vidike, ki so potekali znotraj investicije.

Kot je ob tem napovedal predsednik nadzornega sveta, bodo v skladu z zaključki revizije po potrebi na odgovornost poklicali vse morebitne odgovorne.

Sicer pa so se nadzorniki na seji dotaknili tudi za zdaj še nerevidiranih podatkov o poslovanju družbe v letu 2018. Po nekaterih neuradnih informacijah naj bi izguba znašala vsaj 1,5 milijona evrov, zaradi česar naj bi občanom grozilo zvišanje položnic za odvoz smeti. Vse to pa je prav v nasprotju z napovedmi prejšnje mestne oblasti, ki so z zagonom sortirnice obljubljale celo znižanje stroškov.

Nadzorni svet je danes izrazil zaskrbljenost nad odtekanjem informacij, ki jih je družba posredovala kot interno delovno gradivo. Smrekar je zatrdil, da poslovni izkaz za leto 2018 zagotovo ne bo takšen, kot je bil v preteklih dneh predstavljen v javnosti, vseeno pa so nadzorniki vodstvu družbe naložili izvajanje ukrepov za izboljšanje likvidnostnih razmer.

Vodstvo Snage, na čelu katere je direktor Cveto Žalik, se bo na očitke, povezane s poslovanjem podjetja in predlogom dviga cen ravnanja z odpadki v Mariboru, odzvalo na četrtkovi novinarski konferenci, predsednik odbora za komunalne in gospodarske javne službe v mariborskem mestnem svetu pa je za isti dan sklical tudi izredno sejo, na kateri bodo problematiko obravnavali celovito.

Na mestni občini so pojasnili, da je manjši del izgube Snage posledica realnega dviga stroškov in zaostajanja cen, za kar ni mogoče kriviti vodstva podjetja. Za ostali del “pa se lahko vprašajo po odgovornosti uprave podjetja”.

Kot so dodali, je za večji del izgube dejansko kriva investicijo v sortirnico. Zakrivila naj bi jo napačno tehnično načrtovanje investicije, s katero so predvidevali bistveno večji izplen, kot sedaj dejansko je, ter napačno finančno načrtovanje, saj so poplačevanje investicije planirali na deset let, kar je po mnenju sedanjega vodstva občine popolnoma nerealno.

Župan Saša Arsenovič je sicer že pred časom omenil možnost zvišanja cen komunalnih storitev v občini. Da je dvig cen nujen, so na občini potrdili tudi ta teden, a dodali, da samo toliko, kot je utemeljeno, saj na občane ne morejo valiti bremena slabe investicije.
Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.