21:29, sre, 24. Apr

Nadomestila za čezmejna in domača plačila v evrih ostajajo enaka





Nadomestila za čezmejna plačila v evrih bodo od konca letošnjega leta enaka kot nadomestila za domača plačila, žal pa to ne velja za ostale EU valute.

denar

To je dobra novica predvsem za prebivalce devetih EU držav izven evroobmočja: Bolgarije, Češke, Danske, Hrvaške, Madžarske, Poljske, Romunije, Švedske in Velike Britanije. Plačila, ki jih bodo izvedli ali prejeli čezmejno v evrih nakazila, dvigi na bankomatu in plačila s karticami, ne bodo nič dražja kot enakovredna domača plačila, kar pomeni, da bodo bistveno cenejša, kot so sedaj.

Potrošniške organizacije so si prizadevale za izenačitev nadomestil po vsej EU, ne glede na uporabljeno valuto. Tako bi na primer tudi čezmejna plačila iz Slovenije v hrvaških kunah ne bila nič dražja od domačih plačil v evrih. Predlog je sicer podprl Evropski parlament, a sta ga preglasila Evropska komisija in Svet.

Nova uredba sicer omenja tudi problematično dinamično pretvorbo valut, ki jo uporabljajo nekateri trgovci in bankomati izven Evroobmočja in za potrošnike praviloma pomeni višje stroške zaradi slabšega menjalnega tečaja. A ker a so nova pravila zelo zapletena, v praksi po našem mnenju ne bodo prinesla izboljšav za potrošnike, kar je veliko razočaranje.

Še vedno velja – ko ste zunaj evro območja pri plačilih ali dvigih na bankomatu vedno izberite možnost “brez konverzije” oziroma plačilo “v lokalni valuti”, saj bo pri pretvorbi iz tuje valute v evre uporabljen tečaj vaše banke in ne lastnika bankomata, ki je običajno manj ugoden.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.