09:44, sre, 24. Apr

NA VRTU: Zeliščna sol je nepogrešljiva v kuhinji





V poletnih dnevih se vas večina odpravlja proti jugu, do morja – morda za vikend, na daljši dopust ali pa samo na izlet. Verjamem, da boste uživali, si »napolnili baterije«, a ne pozabite domov prinesti bogastva, ki se skriva v morju. Mislim na grobo morsko sol, ki ni rafinirana, prana, beljena, …, skratka, ki je brez dodatkov.

DSCN1290Takšna sol je nepogrešljiva v kulinariki in kozmetiki. Danes bom malo več napisala o zeliščnih soleh, , ki jih uporabljam pri pripravi solat, kruha, za juhe in omake, za začinjanje in mariniranje mesa ter zelenjavnih jedi, …Dodajam ščepec te ali one in pokušam. Zeliščne soli najpogosteje pripravljam s suhimi zelišči. V terilnik ali mlinček dam grobo sol in poljubna zelišča oz. zelenjavo ( približno do 10%). Strem oz. zmeljem in napolnim kozarčke.

Domišljija pri pripravi soli nima meja. Za začetek pa nekaj mojih idej:

  • »Vrtna sol« vsebuje: sol, peteršilj, drobnjak, zeleno, česen, majaron.
  • »Mediteranska sol« vsebuje: sol, rožmarin, sivko, žajbelj, česen, kumino.
  • »Rdeča sol« vsebuje: sol, rdečo sladko papriko, origano, različne sorte rdečih čilijev.
  • »Dišeča sol« vsebuje: sol, lupinico limone, koromač, vanilijo, dišečo vrtnico.

Pripravite si najljubše kombinacije in uživajte v prijetni aromi in nevsakdanjem okusu.

DSCN5820
Avtor: Metka Ternjak Gomboc

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.