14:10, čet, 25. Apr

NA VRTU: Zelišča na balkonu tudi v hladnih dneh





Balkon je tisti del stanovanja, kamor lahko pripeljemo košček narave, kar je še posebej pomembno, če nimamo vrta. Da se bomo bolje počutili v našem domu, da bomo zadovoljni z videzom in da nam bo čim bolj uporabno. Tudi v jesensko-zimskem času.
peteršilj v loncu
Zelišča so prav gotovo rastline, ki so zelo primerne za rast v posodah. In neizmeren užitek je utrgati sveže zelišče in ga takoj uporabiti. Saj je res, da so zelišča povsod dostopna, tudi cena je ugodna, a vendar zaradi množične pridelave, velike uporabe gnojil in škropiv velikokrat slabe kakovosti. In prav zato je neprecenljivo imeti domačo lekarno kar pri roki, saj je znano, da niso le okras v lončkih in na krožniku, da ne izboljšajo le okusa hrani, ampak so zaradi aktivnih snovi zelo koristni tudi za naše zdravje.
DSCN1419
Zelišč in začimb je zares velika izbira, veliko več kot jih običajno uporabljamo v kuhinji. Res je, da v hladnih dneh, ki prihajajo ne bomo mogli izpeljati vseh zeliščarskih kreacij a poskrbimo lahko, da bodo drobnjak, listni česen, rožmarin, peteršilj, žajbelj, kreša,….vedno pri roki.
DSCN0469 (1)
Zato preglejte vaše lončke, če so rastlinice še dovolj velike ali ste jih že porezali in uporabili. Še je čas, da posejete krešo, peteršilj, da pri prijateljih, ki imajo vrt poprosite, da vam odstopijo del grma drobnjaka, žajblja, timijana, mete( ki se tako mora pomladit), …, da v vaši najljubši vrtnariji kupite lonček z listnim česnom, pa še kakšno rožico, da bo popestrila balkon. Izberite sončno in čim bolj zaščiteno lego. V primeru izredno nizkih temperatur pa vaše rastline zaščitite z zimsko kopreno ali ovčjim filcem.

Avtor: Metka Ternjak Gomboc

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.