01:19, pet, 29. Mar

NA VRTU: Pripravite si jagodna nebesa





Jagod poznamo več kot 10000 različnih sort in že ta podatek pove, kako jih obožujemo. Tudi na najmanjšem vrtu se najde prostor za nekaj sadik jagod, lahko pa tudi kar na balkonu med rožicami.
Poznamo jagode, ki rodijo čez celo leto ali so enkrat rodne, so zgodnje ali pozne, po barvi cvetov so lahko bele, roza ali rdeče, so take, ki imajo rdeče ali bele plodove, razlikujejo pa se tudi po okusu, velikosti in obliki plodov.

DSCN0733
Rade imajo sončno mesto, tla bogata s humosom in veliko vlage v času, ko obiramo plodove. Odlično se razumejo s česnom, sicer pa je najbolj priljubljena kombinacija na krožniku, jagode in čokolada.
Doma vzgojene so prav gotovo najboljše. Če jih kupujemo preverite kaj kupujete, saj spadajo med sadje, ki je najbolj obremenjeno s »kemijo«. In ker so jagode zakladnica koristnih snovi za zdravje je prav, da si privoščimo najboljše.
Danes bi rada z vami delila recept, ki vas bo popeljal v jagodna nebesa.

Presne jagodne kroglice s presenečenjem na sredini
Potrebujemo:
– pol skodelice paste iz suhega sadja -> slive, datlji, marelice, fige,
– 3 skodelice mešanih mletih oreščkov -> mandlji, orehi, lešniki,
– 2 veliki žlici kokosove ali kakavove maščobe,
– 1 skodelica drobno narezanih jagod,
– skodelico manjših jagod,
– 2 žlici zdrobljenih kakavovih zrn ali drobnih koščkov temen čokolade,
– mlete oreščke (kokosova moka, kakav) za povaljat kroglice.
Priprava:
Pasto iz suhega sadja, mlete oreščke in maščobo dobro premešamo in nežno vmešamo jagode in kakavova zrna. Vzamemo za žlico mase, jo sploščimo in na sredino položimo jagodo. Izoblikujemo kroglico in jo povaljamo v mletih oreščkih. Ponavljamo, da porabimo vso maso. Oblikovane kroglice lahko ohladimo in jih potem oblijemo s čokolado.

DSCN0753

Uživajte v slastnih jagodah na takšen ali drugačen način, zdaj jih je v izobilju. In morda še najdete v kakšni vrtnariji lepo sadiko, ki vas bo razveseljevala čez celo poletje.
Poiščite si prostor na travi, zaprite oči in poslušajte zvoke narave ter si z narejenimi kroglicami pričarajte jagodna nebesa.

Metka T. Gomboc

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.