07:59, pet, 19. Apr

NA VRTU: (Ne)poznana slastna balonasta trta





Pred kratkim sem dobila vprašanje, kakšna rastlina je to, saj so v balončkih pričakovali rumene, užitne plodove, pa so našli zelo nenavadna, a zanimiva semena, ki jih še nikoli niso videli.

DSCN1786

To so semena lepe, 2 do 3m dolge plezalke. Razveseli nas z drobnimi, nežno dišečimi belkastimi cvetovi in navduši z zelenimi balonastimi plodovi (kapsulami), ki nam, ko se posušijo podarijo temno rjava do črna semena z belo liso v obliki popolnega srčka. Pri nas jo imenujemo balonasta trta, tudi srce graha ali seme srca, sicer pa je ena izmed plezalk – zelnatih vinskih trt, ki spada v rod Cardiosperum.

DSCN5085

Vrste vključujejo C. corindum, C. dissectum, C. grandiflorum in C. halicacabum. Domačini balonasto trto v tropskih in subtropskih predelih uporabljajo tudi v domači lekarni, grenke listke kot dodatek jedem, ponekod v teh predelih se razrašča kot plevel. Pri nas jo gojimo kot odlično, dekorativno plezalko. Sejemo spomladi, ko mine nevarnost pozebe sadike posadimo na prosto ob mrežo ali drugo oporo. Uživajte v zeleni »zavesi«, drobnih cvetovih, zelenimi in rjavkastimi lampijončki in srčkastih semenih.

DSCN9811

Avtor: Metka Ternjak Gomboc

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.