06:43, pet, 19. Apr

NA VRTU: Kako se zaščititi pred komarji





Poleti smo veliko zunaj, tudi v večernih urah in velikokrat se moramo braniti pred nadležnimi komarji in drugimi pikajočimi insekti. Obstaja nekaj preprostih trikov kako jih preženemo iz naše bližine.

Ne glede, kaj boste uporabljali kot »orožje« pred njimi, svetujem vam , da se izogibate komercialnih pripravkov, ki velikokrat vsebujejo snovi, ki niso prijazne do našega zdravja.

rožmarin

Komarje odganja vonj česna in čebule na koži. Če niste ljubitelj čebulnic, ob mizi zasadite ognjič in rožmarin.

 

Večini ljudi je zelo všeč vonj sivke. Vedno imejte pri roki sivkin hidrolat in se z njim poškropite. Ta vam bo kožo hkrati negoval.

DSCN4728

Zanesljivo vam v boju nadležnimi brenčači pomagajo naravna eterična olja z vonjem limonske trave, citrusov, iglavcev, geranije, mete, sivke, cedre …Uporabite jih lahko na različne načine. Dodate jih v vodo v izparilnikih, z njimi popršite trakove , ki so obešeni v vaši bližini. Ob postelji lahko imate vatirano blazinico , ki jo pokapljate z eteričnimi olji, da vam ponoči ne bo brenčalo okoli glave.

Lahko pa pripravimo tudi tekočino, ki jo shranimo v razpršilni steklenički. Eterična olja zmešamo z alkoholom ( oljem, hidrolatom), destilirano vodo in uporabimo po potrebi.

nastal bo...

Vedeti moramo, da so eterična olja zelo koncentrirana in da je treba previdnost pri nosečnicah in majhnih otrocih ( največ 0,5 % raztopina).

Če vas komarji pičijo, si bolečino, srbečico in oteklino lajšate z:

  • ledom, vročino(vroč kamen, žlica, vosek),
  • limoninim sokom,
  • obližem s kisom,
  • medom,
  • alojo,
  • bananinim olupkom,
  • pasto iz sode, ….

DSCN3498
Avtor: Metka Ternjak Gomboc

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.