19:32, tor, 23. Apr

NA VRTU: Jesenski nabiralci – uživati in prihraniti





Narava se z zadnjimi močmi baha s pisanimi barvami in zadnjimi sončnimi žarki preden se bo odela v sivo in belo barvo. Zato izkoristimo vsako prosto minuto in pojdimo v naravo. Na vrtu nas še vedno čaka obilica opravil s shranjevanjem zelenjave, setvijo zelenjadnic za zimo, …. A tudi če nimamo vrta se lahko lotimo nabiranja rastlin in plodov v naravi, da bo tudi v hladnih dnevih naš jedilnik zelo barvit in pester.
20180919_105854
Narava je zelo radodarna in ponuja veliko sestavin za pripravo hrane, pijače, kozmetike, sestavin za domačo lekarno in dekorativnih predmetov. Zato predlagam, da obujete športne čevlje vzamete košarico ali dve, za družbo družinske člane, prijatelja in se odpravite na potep v zameno za posedanjem pred računalnikom, televizijo ali obiskom trgovskega centra.

20180919_101003
V gozdu boste nabrali gobe,ki jih lahko posušite, zamrznete ali vložite v kis. Mimogrede še naberete želod in izkopljete kakšno korenino regrata, pa boste lahko uživali v svoji kavi. In kostanj za večerni užitek .Ob robu gozda naberete svetleče črne bezgove jagode za sok, živo oranžne kobule jerebike za marmelado, mlade koprive za čaj ali »špinačo«, šipek za zimski čaj, …Letos ogromno jabolk odpada- pri sosedih ali na kakšni kmetiji jih boste dobili zastonj. Pripravite si svoj kis, čežano, pripravite jabolčni čips, posušite krhlje za zdrav prigrizek ali čaj.

DSCN1866

Izlet zaključite z nekaj posedanja v zavetju drevesa, podrsajte po šumečem listju in globoko zadihajte. Prisluhnite naravi in na hitro preračunajte koliko boste prihranili in hkrati uživali čudovita, zdrava kosila, napitke, prigrizke. Odlično izrabljen čas, kajne?

Na poti domov pa naberite še kakšen lep list, storž, posušen cvet, ki bo krasil mizo.

DSCN9016
Le ne pozabite, da nabiramo to, kar dobro poznamo, da naberemo, toliko kot potrebujemo in bomo marljivo predelali, upoštevajmo gozdni bonton in za sabo ne puščajmo packarije. Zavedajmo se, da je narava čudež in naše življenje z zdravjem vred neprecenljivo, plodovi in hrana pa velika dragocenost…. Zato lahko pripravimo tudi naš »zahvalni obred« ( včasih so se ljudje vsako leto zahvalili naravi) – pripravimo prijetno druženje z ljudmi, ki so nam blizu – ob prijetnih prigrizkih, morda peki kostanja ali samo skodelici naše kave, čaja in kolaču. Tudi druženje (brez telefonov) je neprecenljivo.

Želim vam čim več jesenskih potepov po naravi, polne košarice in neizmerne užitke.

Avtor: Metka Ternjak Gomboc

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.