11:21, pet, 19. Apr

NA VRTU: Česen lahko sušimo tudi v šopu





V prejšnjem mesecu smo govorili o spravilu česna, no zdaj pa je čas, da ga še shranimo. Česen lahko ostane v shrambi uporaben 4 -8 mesecev, odvisno od sorte, časa sajenja, načina pridelave, pobiranja in hranjenja.

IMG_2833

Idealna temperatura skladiščenja bi bila malo nad ničlo, a ker doma po navadi nimamo tako hladnega prostora, se je potrebno znajti. Za sprotno uporabo, ga lahko obesimo kar v kuhinji, da bo pri roki, za daljšo hrambo pa poiščimo hladnejši prostor, kjer bo temperatura čim bolj stalna. Česen se bo najhitreje skvaril oziroma pognal, če bodo temperature nihale. Bolj česen »motimo«, hitreje bo začel poganjati.

DSCN1200

Pred skladiščenjem je zelo pomembno, da česen dobro posušimo. Lahko ga sušimo povezanega v šope ali v zabojčkih v zračnem prostoru (lopa, nadstrešek, podstrešje, garaža,….). Sušimo ga 2 do 4 tedne, da so vsi listi popolnoma suhi. Po sušenju glavice česna očistimo in skrajšamo korenine na približno 1 cm. Česen, ki ima lepe liste povežemo v šope ali spletemo tradicionalne kite in venčke. Preostalemu pridelku porežemo liste približno 2 cm od glavice in jih potem spravimo v košarah, vrečah, glinenih loncih ali plitkih zabojčkih.

Avtor: Metka Ternjak Gomboc

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.