12:08, pet, 19. Apr

Na Strojni šoli Ptuj poteptali demokracijo?





V Šolskem centru Ptuj te dni potekajo postopki imenovanja treh ravnateljev. Precej napeto ozračje je na Strojni šoli Ptuj, kjer so z načinom imenovanja tamkajšnejag ravnatelja oziroma ravnateljice precej nezadovoljni učitelji, dijaki in njihovi starši. Vsi namreč podpirajo sedanjega ravnatelja Bojana Lampreta, ki na svetu zavoda ni dobil zadostne podpore.

Šolski center Ptuj
Šolski center Ptuj

Razveljavitev postopkov?
Po besedah predsednice sveta zavoda Šolskega centra Ptuj, Mirjane Nenad, lahko pride tudi do razveljavitve vseh treh postopkov. “Z mnenjem šolskega inšpektorata še nisem seznanjena, saj ga še nisem videla. Kar pa se tiče objave razpisov, smo si pridobili pravno mnenje odvetnice Šolskega centra Ptuj v katerem je zapisala, da je objava na spletnih straneh zavoda, sredstvo javnega obveščanja. Okrožnico sem videla in moram reči, da je v določenih elementih neveljavna, predvsem v delu, ki se nanaša na zakon za uravnoteženje javnih financ. Prav zaradi tega, ker nisem vedela ali okrožnica velja v celoti, pridobila tudi pravno mnenje. Predvidevam, da v primeru, če je res šlo za napako, bomo šli po pravnih postopkih, ki nam bodo svetovani s strani ministrstva oziroma njihove pravne službe,” je o morebitni ponovitvi razpisov dejala Nenadova.

Protikandidatke sploh niso povabili na razgovor
“Sicer mora zaplet rešiti predsednica, ampak dajte si vi prosim predstavljati soglasje sveta staršev, če je niso niti povabili na predstavitev. Kolikor sem videl na svetu zavoda, je bilo mogoče razbrati, da oni protikandidatki Anji Jesenek Grašič, niso dali negativnega mnenja. Dijaki so dali zgolj pozitivno mennje trenutnemu ravnatelju Bojanu Lampretu. Potrebno je zelo natančno pogledati. Kolektiv pa po eni strani razumem, saj je trenutni ravnatelj za njih dober šef. Za moje pojme, glede na to, da sem nekaj let delal tudi v privatnem sektorju, so ti postopki imenovanj v šolstvu, odslužili. Zadeva bi morala biti bolje sistemsko urejena, ne pa da se vpleta v dijake. Ko sem jaz postajal direktor je v svetu zavoda 17-letni otrok moral glasovati, kdo bo direktor. To se meni ne zdi čisto prav,” pa je ob zapletu in protestu povedal direktor Šolskega centra Ptuj, Oton Mlakar.

Učitelji na ptujski strojni šoli za ravnatelja želijo Bojana Lampreta
“Šolo sestavljajo trije segmenti. Učitelji, dijaki in njihovi starši. V zvezi z obema kandidatoma smo se vsi najpomembnejši akterji jasno, glasno in predvsem soglasno opredelili, da za ravnatelja Strojne šole Ptuj, želimo dosedanjega ravnatelja Bojana Lampreta. Očitno na Ptuju tega nekdo noče ali pa ne sme slišati. Sprašujemo se, v imenu koga ali česa upa nekdo, brez slabe vesti in morale, mnenje učiteljskega zbora, dijakov in njihovih staršev, označiti za ničvredno in nepomembno. Se torej odloča na podlagi mnenja, ki ga dajejo vsi akterji Strojne šole Ptuj ali na podlagi političnih spletk in mešetarjenja? Če bi bili člani Sveta zavoda srčni ljudje z vestjo in morali, bi uvideli, da z delom, vizijo in odnosom sedanjega ravnatelja ni nič narobe,” je videnje učiteljev predstavila Zlatka Planinc, predstavnica učiteljev na ptujski strojni šoli.

Tudi predstavnik dijakov ptujske strojne šole, Jure Kramberger, je prepričan, da bi mnenje dijakov, staršev in šolskega kadra moralo imeti večjo moč nad mnenjem ostalih funkcionarjev. “Konec koncev smo mi neposredno v stiku s to šolo, mi se dogovarjamo z učitelji in z ravnatelji,” je zaključil Kramberger.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.