12:27, pet, 29. Mar

Na sodišču znova o izgonu Eritrejca, obsojenega za poskus uboja





Višje sodišče v Mariboru se je danes že drugič soočilo s pritožbo obrambe na del sodbe za Eritrejca Andhoma Musseja za poskus uboja rojaka, ki predvideva njegov izgon iz države. Zagovornik obdolženega vztraja, da se ta stranska kazen odpravi, ker ni izpolnjenih pogojev zanjo.

Slika je simbolična
Vir: Google

Takrat 26-letnega Andhoma Musseja so marca lani na mariborskem okrožnem sodišču spoznali za krivega poskusa uboja, ker naj bi ponoči 11. avgusta 2018 pri integracijski hiši v Mariboru z nožem napadel in večkrat zabodel Tsegaya Biniama. Sodnica mu je izrekla kazen štiri leta zapora, sledila pa je tudi predlogu tožilstva za njegov izgon iz države za obdobje petih let.

Zagovornik obdolženega Miha Šošić slednjemu odločno nasprotuje, saj meni, da izvršitev kaznivega dejanja ne more avtomatično pomeniti izgona iz države, še posebej če je v tem primeru ogroženo življenje osebe. Prav tako je treba takšen ukrep po njegovih besedah ustrezno utemeljiti, česar v tem primeru ni bilo.

Višje sodišče mu je enkrat že pritrdilo, a je nato prvostopenjsko sodišče znova izreklo enako kazen. Ker po prepričanju obrambe še vedno niso izpolnjeni pogoji za stransko kazen izgona, se je Šošić znova pritožil in tako je zadeva spet pred višjimi sodniki.

Na današnji pritožbeni obravnavi je Šošić med drugim izpostavil oceno ministrstva za zunanje zadeve, ki je potrdilo, da obstaja velika verjetnost, da bi bilo življenje Andhoma Musseja v primeru vrnitve v domovino ogroženo. “Najmanj, kar lahko pričakuje, je pripor,” je izpostavil odvetnik.

Po njegovih besedah je višje sodišče v prvotnem postopku točno določilo, kakšne okoliščine je treba pri odločitvi za izgon upoštevati, a da okrožno sodišče tega še vedno ni storilo. Tako po trditvah Šošića še vedno ni utemeljene navedbe, da bi obdolženi po prestani zaporni kazen ogrožal Slovenijo, prav tako po njegovih besedah ne drži, da Musseja nič ne veže na Slovenijo, saj ima tu varnost in prijatelje, ki ga podpirajo. “V tem primeru nikakor ni izpolnjenih pogojev za izrek stranske kazni, zato predlagamo, da se sodba spremeni tako, da se stranska kazen ne izreče,” je dejal.

Višji državni tožilec Zoran Klinc nasprotno še vedno meni, da je prvostopenjsko sodišče pravilno ocenilo vsa dejstva in relevantne okoliščine za takšen ukrep ter svojo odločitev tudi ustrezno utemeljilo, zato je pritožba obrambe po njegovem prepričanju neutemeljena.

Obdolženi Musse je v zadnjih besedah povedal, da ga več kot dve leti trajajoči sodni postopek spravlja v obup in da “nima kam iti”.

V Sloveniji ima priznan status begunca z mednarodno zaščito, v primeru pravnomočnosti sodbe pa bo stekel uradni postopek za odvzem tega statusa. V našo državo je prišel pred tremi leti iz Italije v sklopu dogovora o delitvi migrantov med državami EU. Ker ni imel nobenih dokumentov, je bilo znano le, da je iz Eritreje. Zatrjeval je, da je domovino zapustil, ker ni več zdržal krutih razmer v vojski in je zato iz nje pobegnil, posledično mu je grozil zapor. “Boljše, da me tu ubijete, kot pa da me vrnete tja,” je povedal tudi med sojenjem na mariborskem sodišču.
VIR: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.