14:42, sob, 20. Apr

Na Rogli odprli pot med krošnjami





Na Rogli so včeraj za obiskovalce z manjšo zamudo slovesno odprli nov inovativen primer doživljajske ponudbe v Sloveniji. Gre za prvo pohodno leseno konstrukcijo pri nas, v katero je zasebni tuji investitor Erlebnis Akademie preko svoje češke družbe Zažitkova Akademie vložil okoli 4,5 milijona evrov in je njihov deveti tovrstni objekt v Evropi.

Predstavniki investitorja so skupaj z lastnikom zemljišča Občino Zreče ter podjetjem Unitur, ki na Rogli upravlja s smučišči in hoteli, temeljni kamen položili maja in takrat napovedali odprtje že v avgustu. Čeprav so poletno sezono zamudili, verjamejo, da bo zanimanje veliko, saj bo objekt odprt vse leto z izjemo božičnega dne in krajšega časa pozno jeseni, ko bodo opravljali letne remonte.

pot med krošnjami Rogla (2)

Nova pridobitev Rogle je sicer za Slovenijo doslej edinstven projekt poti med krošnjami. Gre za večinoma iz lesa izdelano konstrukcijo, ki jo sestavljata 522 metrov dolgo sprehajališče, ki se nahaja največ do 20 metrov nad tlemi, ter 37 metrov visok razgledni stolp z dodatnimi 521 metri krožne poti.

Obiskovalce bo ob poti pričakalo kar nekaj adrenalinskih in izobraževalnih postaj, vsebino pa nameravajo po besedah prvega moža nemškega podjetja Bernda Bayerköhlerja vsako leto dopolnjevati z novimi vsebinami. Že spomladi naj zgradili približno 40 metrov dolg tobogan, ki bo adrenalinskim navdušencem omogočal spust iz vrha stolpa nazaj do poti.

Kot je povedal direktor podjetja Pot med krošnjami Pohorje Jurij Gulič, je celotna dolžina poti brez ovir in je tako prijazna tudi starejšim, gibalno oviranim in invalidnim osebam ter družinam z otroškimi vozički. Cena vstopnice za odrasle je deset evrov, za družinsko pa bo potrebno odšteti 25 evrov.

Po njegovih besedah je razgled z vrha stolpa veličasten, še posebej ob jasnih dneh, ko je mogoče na severu videti Olševo, Peco in Uršljo goro, tudi Triglav, na jugu celotne obronke Haloz, Gorjancev, na zahodu pa Kum, Snežnik in vse do Učke. Če pa je vreme kristalno jasno, je mogoče videti celo nekaj hrvaškega hribovja, gore v severnem delu Bosne in Hercegovine ter Panonsko nižino.

“Glede na izkušnje v drugih naših podobnih objektih bo vrhunec obiskov predstavljalo obdobje med majem in oktobrom, zlasti v času počitnic. Vseeno pa bo za obiskovalce to zanimiva dogodivščina tudi v zimskem času, še posebej, ker na Roglo smučarji pripeljejo do vrha in tako na smučanje ne pridejo v smučarskih čevljih,” je dejal Bayerköhler, ki ga prav tako zanima, kakšen bo prvi odziv, računa pa na okoli 200.000 obiskovalcev letno.

Po besedah direktorice Uniturja Barbare Soršak je dodatna ponudba dobrodošla tudi za njih, saj jih obišče vse več ljudi, ki na Roglo ne pridejo le smučati, pač pa si želijo tudi drugih užitkov v lepi naravi. “Morda bo kdo, ki morda v preteklosti niti ni razmišljal, da bi pozimi obiskal Roglo, zdaj izbral prav našo destinacijo,” je dodala Soršakova, ki še večjo dodano vrednost pričakuje v poletnem času in izven smučarske sezone.

Občina Zreče je zasebnemu vlagatelju, ki je naložbo v celoti kril sam, zagotovila zemljišče. V najem so ga dobili za 15 let z možnostjo dvakratnega petletnega podaljšanja. Župan Boris Podvršnik je ob odprtju dejal, da gre s tem projektom za nadaljevanje razvoja tamkajšnjega turizma, ki gre v smeri trajnostne in doživljajske ponudbe.

Nemški Erlebnis Akademie je največji evropski upravljavec naravnih parkov, ki zaposluje 100 ljudi. Med drugim načrtujejo, postavljajo in upravljajo adrenalinske in družinske parke ter izobraževalne centre, ki temeljijo na trajnostnem turizmu. Krovno podjetje trenutno upravlja s petimi podobnimi projekti v Nemčiji in Avstriji, češko podjetje pa s tremi na Češkem in Slovaškem. Ocenjujejo, da bi se jim naložba v Sloveniji lahko povrnila v šestih do osmih letih, že zdaj pa nov podoben projekt načrtujejo v Franciji.
Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.