07:46, pet, 19. Apr

Na Ptuju že 18. festival sodobne umetnosti Art Stays 2020





Med 16. in 19. julijem se bodo zvrstili številni dogodki otvoritvenega vikenda 18. festivala sodobne umetnosti ART STAYS.  Ta festival že od leta 2003 prinaša na Ptuj in v okolico produkcijo domačih in tujih umetnikov, od najperspektivnejših mladih umetnikov do velikih imen sodobne umetnosti.

FOTO: Art Stays

Pričetek otvoritvenega vikenda festivala bo v četrtek, 16. julija 2020, med 18. in 23. uro, ko se bo ob 18. uri v Dominikanskem samostanu začel avdio performans Klopotec Orkestra belgijskega umetnika Hansa Beckersa. Temu bo sledilo odprtje razstave treh mednarodnih umetnikov na Ptujskem gradu in odprtje velike prostorske postavitve ter glasbenega eksperimenta Dream Machine (Sanjski stroj) švicarskega umetnika Robina Meierja v Salonu umetnosti. Za konec bo na osrednjem prizorišču na Slovenskem trgu koncert in predstavitev novega albuma Povezava in življenje na daljavo glasbenice Sare Korošec, ki deluje pod psevdonimom Muzikačaka. Vse do nedelje bodo nadaljevali s polnim tempom.

Do danes je festival gostil preko 900 ustvarjalcev, med njimi svetovno znana imena, kot so Ai Weiwei, Yoko Ono, Monira Al Qadiri, Gilbert in mnogi drugi, ki skupaj s festivalom krepijo vlogo Ptuja kot križišča umetnosti in kulture.

FOTO: Art Stays

Letošnja 18. izvedba festivala nosi naslov No more silence (Brez tišine) in je nadaljevanje preteklih edicij, imenovanih Prihodnost (Future), Krhkost (Fragile) in Naravnost (NaturAL(L)). No more silence je aktualno vodilo festivala Art stays, a hkrati tudi opozorilo, saj ponuja kritičen, mestoma dramatično ironičen pristop do časa, v katerem živimo. Že pred časom začeta raziskava, ki temelji na predpostavki, da moramo z najvišjo stopnjo nujnosti prisluhniti ranljivosti našega sveta, če želimo preoblikovati prihodnost, in ki se je danes, v času covida-19, znašla v nepričakovani, s tišino obdani in redefinirani fazi, se ozira na zvok, glasbo, besedo, praznino, notranji in zunanji konflikt ter na človekovo nenehno željo, da omogoči glas prostoru, času, komunikaciji in odnosom.

Celovit program letošnjega leta, ki vključuje vse pomembnejše zgodovinske, umetnostne, kulturne, družbene in politične javne ter zasebne ustanove starodavnega Ptuja, pa tudi Kidričevega in Majšperka, bodo obogatili performansi, konference, razstave, umetniški filmi, videi, instalacije, glasbeno eksperimentiranje in video mapiranje. Festival Art stays ponuja vodnik na neraziskanem, avanturističnem popotovanju v svet zvoka, besed in tišine. Predstavlja se kot platforma, ki v sebi združuje raznovrstne avtonomne identitete in oblike sodobne umetnosti. Letošnja izvedba je sestavljena iz glavne razstave, ki bo gostovala v Galeriji mesta Ptuj, in še iz sedmih razstav, od katerih vsaka ponuja različne ideje za dialog med razčlenjenimi perspektivami sveta umetnosti. Je polifonsko srečanje, na katerem sodelujejo umetniki iz različnih delov sveta in kjer vsak protagonist predstavlja tipko, noto, barvo, inštrument, glas, aktivno obliko čustev, zaznavo prostora in časa ter komunikacijo, zgrajeno s pomočjo orodij, znanosti, narave in tehnologije, s tem pa osmislijo resničnost stvari.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.