18:14, čet, 25. Apr

Na Ptuju za delno preplastitev Ormoške ceste, na DRSI temu niso naklonjeni





Civilna iniciativa Za ptujsko obvoznico je na mestno občino nedavno vložila pobudo, da bi direkcijo za infrastrukturo pozvali k nujni preplastitvi delov Ormoške ceste, saj je celovita rekonstrukcija in obnova ceste trenutno preložena. Na direkciji v zvezi s tem za STA odgovarjajo, da delna preplastitev ni primerna rešitev.

Kot je v svoji pobudi zapisala mestna svetnica Sergeja Puppis Freebairn, sicer tudi vodja omenjene civilne iniciative, bi bilo nujno opraviti preplastitev delov Ormoške ceste vsaj tam, kjer je cesta najbolj uničena. “Udarne jame in kolesnice povzročajo dodaten hrup in so nevarne za udeležence v prometu,” pravi svetnica Liste Andreja Čuša.

Na Mestni občini Ptuj so pojasnili, da so pobudo posredovali na direkcijo za infrastrukturo (DRSI), a da odgovora še niso prejeli. Čeprav na direkciji pravijo, da tovrstne pobude na uradni naslov niso prejeli, na ptujski občini odgovarjajo, da so jo že 3. marca posredovali na elektronski naslov glavne pisarne DRSI.

Sicer pa so na direkciji še dodali, da preplastitev delov ceste ni rešitev, saj je zaradi stanja voziščne konstrukcije, hidrološko-hidravličnih razmer in prometnih obremenitev potrebna celovita rekonstrukcija ceste, v sklopu katere bodo rešili tudi problematiko pešcev in kolesarjev.

Kdaj se bo to zgodilo, za zdaj ostaja neznanka, saj so se zaradi nestrinjanja krajanov s projektno rešitvijo ureditve omenjene ceste med Ptujem in Spuhljo, izraženega na več predstavitvah projekta, odločili izdelati nov projekt.

V ta namen so že lani pripravili in na komisiji za potrjevanje projektnih nalog potrdili projektno nalogo za izdelavo izvedbenega projekta ureditve ceste, ki so jo v potrditev oziroma podajo pripomb posredovali na ptujsko občino, potrjeno pa so prejeli šele pred kratkim.

Na podlagi potrjene projektne naloge je v pripravi razpisna dokumentacija za izbor projektanta, kdaj bodo objavili javno naročilo, pa je odvisno tudi od trenutnih epidemioloških razmer v Sloveniji, so še dodali na DRSI.

Prebivalci ob Ormoški cesti že leta opozarjajo na nemogoče življenjske razmere predvsem zaradi gostega tovornega prometa, zaradi česar so že nekajkrat pripravili tudi protestne zapore. Država je sicer omejila prehod večine mejnih prehodov, da bi tranzitni tovorni promet preusmerila na Gruškovje in s tem na avtocesti križ, a se razmere bistveno niso izboljšale.

Civilna iniciativa je medtem dosegla, da so pri njih postavili merilno napravo za onesnaženost zraka, ki je že v prvem mesecu pokazala zaskrbljujoče rezultate. Iz mesečnega poročila mariborskega oddelka Nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano, je razvidno, da je bila samo januarja dnevna vrednost delcev PM10 tam presežena kar 17-krat.

Edino sprejemljivo rešitev zato predstavniki prebivalcev vidijo v čim prejšnji umestitvi in izgradnji hitre ceste Ormož-Ptuj, ki bo tekla mimo mesta in ne bo dodatno obremenjevala okolja. A tudi tega projekta še nekaj časa ni pričakovati, saj trasa na ptujskem delu še ni umeščena.

Nedavno se je prvič sestala medresorska delovna skupina, ki bi morala medtem izpeljati že drugi sestanek in terenski ogled, a zaradi epidemije koronavirusa trenutno tudi te aktivnosti stojijo.
Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.