Na Ptuju se soočajo s padanjem števila vpisanih otrok v vrtec

V ptujskem vrtcu bo centralni razpis objavljen od 18. februarja do 11. marca, po besedah ravnateljice Marije Vučak pa v njem ne bodo navedli števila prostih mest. Ker gre jeseni v šolo 226 otrok, bo predvidoma toliko tudi prostih mest. Ob tem je poudarila, da je vpis pri njih mogoč vse leto in ga dejansko izvajajo glede na prosta mesta ob izpolnjenem pogoju 11 mesecev dopolnjene starosti otroka.

Vrtec RušeKer veliko otrok ob vpisu in do 30. avgusta ne izpolnjuje pogojev za vpis, lahko, tako kot se je pri njih zgodilo letos, šolsko leto začnejo z nižjim številom vključenih otrok in posledično nižjim številom oddelkov. Med šolskim letom nato hitro zapolnijo mesta prvega starostnega obdobja, zato, če je to možno in so še proste igralnice, ob soglasju ustanovitelja odprejo začasni oddelek.

Sicer pa na Ptuju v zadnjih letih beležijo padec števila rojstev, kar vpliva tudi na vpis. Prostorski pogoji so doslej omogočali vključitev vsem, ki so to potrebovali, trenutno pa je pri njih 960 otrok.

So pa nedavno pohiteli in med prvimi v Sloveniji potrdili podražitev, ki bo starše v najbolj obiskani starostni skupini v povprečju obremenila za okoli osem evrov. Tako Vučakova kot županja Nuška Gajšek sta povedali, da je razlog za podražitev posledica nedavnega dogovora o dvigu plač v javnem sektorju, eden od njih pa tudi dejstvo, da so se letos v vrtcu s 180 zaposlenimi srečali z nižjim vpisom otrok.

Vir: STA

Oddaj komentar

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

0 KOMENTARJEV