11:54, sob, 20. Apr

Na Ptuju otvoritev razstave o zgodovini kurentovanja





Zveza društev kurentov skupaj z Zgodovinskim arhivom Ptuj danes popoldne v prostorih trgovskega središča Qlandia odpira razstavo “Ko zavlada Ptuju kurent”. Na njej bodo predstavili pustno zgodovino na območju Ptuja in okolice.

Po besedah predsednika zveze Aleša Ivančiča prve omembe ptujskega fašenka segajo v začetek 17. stoletja, ko je 18. avgusta 1610 prišla v mesto reformacijska komisija in ugotovila, da na Ptuju živijo pregrešno in jedo meso na postne dni. Po njegovih besedah je v pisnih virih zabeleženo: “Če pridejo tujci na postne dni na Ptuj, prosi gostilničar župnika, naj mu spregleda post. Župnik je spregled odobril, nato pa so jedli meso tuji obiskovalci, vsi domači in celo služinčad. V mestu so bile v navadi pustne igre, ki so bile v prvem tednu v postu in za naslednjo nedeljo.” In čeprav naj bi ta komisija mestu po tem zaukazala, da opustijo pustne igre, tega niso naredili, ampak se je pustna tradicija razvijala naprej. Pri ptujski invalidski upravi so tako kljub prepovedi prirejanja pustnih plesov zaradi vojne v letu 1757 imeli svoj pustni ples kot vsa leta poprej.

Kurenti, etno povorka.
Kurenti, etno povorka.

Pričujoča razstava pa bo prikazala tudi novejšo zgodovino kurentovih prireditev na Ptuju, kako je potekalo prvo Kurentovanje leta 1960, kurenta v umetnosti domačega fotografa Stojana Kerblerja, na ogled pa bo še mnogo zanimivega: tudi pokroviteljske reklame iz preteklosti, časopisni članki od leta 1960 dalje, plakati, ki so vabili na kurentovanje in drugo ohranjeno slikovno gradivo iz 60-letne zgodovine festivala.

Zveza društev kurentov, ki je soorganizator razstave, združuje 23 društev z več kot 900 člani. Gre za plod prizadevanj zainteresiranih društev, ki ohranjajo tradicijo kurenta in njegovega obredja. Ustanovljena je bila leta 2014 in ima status društva v javnem interesu na področju kulture.
Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.