01:02, pet, 26. Apr

Na Ptuju bogatejši za mestno galerijo





Ptujska občina je izpolnila obljubo in po obnovi nekdanjih prostorov uprave vrtca na Prešernovi ulici tam odprla dolgo pričakovano mestno galerijo. Slovesno bodo novo pridobitev v najstarejšem slovenskem mestu, s katerim bo za zdaj upravljala občina, odprli z razstavo After China 2016 Group.

Na Ptuju so doslej razstavljali na različnih lokacijah, v Miheličevi galeriji, galeriji Magistrat, do nedavnega tudi v gledališču, zdaj pa so s pomočjo strokovne komisije pod vodstvom akademskega slikarja Dušana Fišerja, ki sicer vodi Tovarno umetnosti v Majšperku, poiskali rešitev, ki jim bo omogočila tudi razstavljanje večjih del. Čeprav je tudi Fišer priznal, da so v komisiji dolgo razmišljali o primernosti prostorov v tretjem nadstropju večnamenske zgradbe, so na koncu vendarle pristali na to lokacijo, saj bi se sicer lahko zgodilo, da bi na “drugo rešitev čakali še sto let“.

FOTO: ptuj.si
Galerija Magistrat; FOTO: ptuj.si

Mestna občina je v prenovo prostorov po besedah župana Mirana Senčarja vložila okoli 70.000 evrov, kar bi morala storiti v vsakem primeru, saj jim je v nasprotnem primeru grozila še višja kazen inšpekcije. Ker je galerija zaradi številnih stopnic za zdaj nedostopna za invalide, bodo naslednje leto poskrbeli tudi za dvigalo, je obljubil ptujski župan.

Prostovoljno vodstvo galerije

Galerija bo za javnost odprta vsak dan, razen ponedeljka, med deseto in 18. uro, ob koncih tedna pa med deseto in 13. uro. Letos jo bodo prostovoljno vodili člani strokovne komisije, pozneje pa bodo nekoga zaposlili. Za zdaj si bodo pomagali tudi preko javnih del, naslednje leto pa naj bi galerija prešla pod okrilje Zavoda za turizem Ptuj. Ob tem v prihodnje računajo tudi na državna sredstva.

Stavbi v središču mesta slikarska umetnost ni tuja, saj je v njej že potekala ena najpomembnejših razstav na Ptuju v 20. stoletju – razstava del takratnega profesorja na ptujski gimnaziji in uglednega slikarja Franceta Miheliča leta 1939, o kateri slovenska umetnostna zgodovina govori kot eni prelomnih za slovensko predvojno umetnost.

after china razstava

Galerijo bodo zvečer odprli s predstavitvijo del udeležencev lanske umetniške delavnice, ki je v organizaciji tamkajšnjega ministrstva za kulturo potekala na Kitajskem. Na njej je sodelovalo 16 umetnikov iz 12 držav vzhodne in srednje Evrope, na Ptuju pa se jih bo tokrat predstavilo 13, med njimi tudi domači akademski slikar Dušan Fišer.

Projekt mednarodne umetniške skupine potuje državah, iz katerih prihajajo udeleženci delavnice, današnjega odprtja se bo udeležil tudi vodja projekta Xin Dong Chen. Že 19. aprila bodo v ptujski galeriji odprli retrospektivno posthumno razstavo del Albina Lugariča. Do konca leta v galeriji načrtujejo še dve razstavi.

VIR: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.