09:55, pet, 19. Apr

Na predvečer božiča verniki k polnočnici





Na predvečer božiča bodo po cerkvah potekale polnočnice, še prej pa bodo verniki v družinskem krogu postavili jaslice in božično drevesce. Polnočno mašo v ljubljanski stolnici bo vodil ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore, v mariborski stolnici pa mariborski nadškof metropolit Alojzij Cvikl.

V cerkev Svete Trojice je prišlo mnogo romarjev iz vse SlovenijePapež Frančišek bo na sveti večer vodil polnočnico v baziliki svetega Petra v Vatikanu. Slovesno bo tudi v Betlehemu, kraju rojstva Jezusa Kristusa, kjer bo mašo daroval poglavar katoliške Cerkve v Sveti deželi Pierbattista Pizzaballa.

Božič je eden največjih krščanskih praznikov, saj kristjani verjamejo, da je z Jezusovim rojstvom na svet prišel odrešenik. Na njegovo rojstvo se pripravljajo v adventu, ki se je letos začel 1. decembra, sklenil pa se bo danes.

Številni na sveti večer pred polnočnicami postavijo jaslice in okrasijo božično drevesce. Središče jaslic je božja družina z Jožefom, Marijo in malim Jezusom. Del jaslic je pogosto tudi betlehemska zvezda, ki je po pripovedi iz Svetega pisma trem modrecem pokazala pot do mesta Jezusovega rojstva.

Škofje katoliške in evangeličanske cerkve namenijo vernikom pred božičem tudi posebne poslanice. Škofje Katoliške cerkve v Sloveniji so zaželeli, naj bo prihod učlovečene božje besede v našo deželo in med nas tako uspešen, kot o božji besedi piše prerok Izaija. Po njihovem voščilu naj novorojeni bojevnik prevetri in prezrači našega duha ter razvedri in na široko odpre naša srca.

Evangeličanski škof Leon Novak pa je v poslanici spomnil, da božič govori o rojstvu Odrešenika v Betlehemu. Evangeliji po njegovih besedah opisujejo prihod božjega sina v ta svet, njegovo rojstvo pa je začetek zgodovine božjega odrešenja za vse človeštvo. Božič je hkrati sporočilo vsakemu izmed nas, da ga Bog ljubi in hrepeni po njem, je navedel.

Katoličani in evangeličani praznujejo božič 25. decembra, pravoslavni pa zaradi uporabe drugačnega koledarja 7. januarja.
Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.