16:23, sob, 20. Apr

Na mariborskih cestah letos štiri smrtne žrtve





Na mariborskih cestah sta v prazničnem tednu življenje izgubila dva človeka, eden v ponedeljek v trčenju avtomobilov na križišču hitre in Ptujske ceste, druga žrtev je bila peška, ki jo je v torek na prehodu za pešce zbil voznik avtomobila. Statistika smrtno ponesrečenih se je v Mariboru izenačila z lansko, ko so prav tako umrli štirje ljudje.

Fotografija je simbolična; FOTO: pixabay.com
Fotografija je simbolična; FOTO: pixabay.com

Po podatkih, ki jih je nedavno na seji sveta za preventivo in vzgojo v cestnem prometu Mestne občine Maribor predstavil Gabrijel Sternad s Policijske uprave Maribor, se je do konca novembra v tem mestu zgodilo 1365 prometnih nesreč, v katerih se je huje poškodovalo 29 ljudi, šest več kot v istem času lani. Ob tem se je lažje poškodovalo 539 ljudi oziroma tri odstotke manj kot leto prej.

Na območju celotne Policijske uprave Maribor se je do konca novembra zgodilo 3240 prometnih nesreč, v katerih je bilo deset mrtvih, sedem manj kot v enakem obdobju leta 2018, 85 huje ranjenih, deset manj kot lani, ter 1189 lažje ranjenih, dobro desetino manj kot leto prej.

Med najpogostejšimi vzroki prometnih nesreč v Mariboru so nepredvideni premiki z vozilom, teh je bila tretjina, v petini primerov je bil vzrok neupoštevanje prednosti, malenkost manj neupoštevanje varnostne razdalje, sledita nepravilna smer ali stran vožnje ter neprilagojena hitrost. Še vedno pa je pomemben sekundarni vzrok vožnja pod vplivom alkohola, saj je bil na območju mesta delež pijanih povzročiteljev nesreč 7,5-odstoten, na območju celotne policijske uprave pa celo 9,1-odstoten.

V letošnjih prometnih nesrečah je bilo na območju Maribora do konca novembra vpletenih 58 pešcev, od katerih je bilo pet huje poškodovanih, že omenjena peška pa je umrla po omenjenem datumu. V zadnjih petih letih so tako na mariborskih cestah umrli trije pešci.

V prometnih nesrečah je bilo letos udeleženih tudi 117 kolesarjev, med katerimi se jih je 13 huje poškodovalo, smrtnih žrtev pa ni bilo. V zadnjih petih letih so sicer v Mariboru v nesrečah umrli štirje kolesarji.

Otroci so bili letos udeleženi v 28 nesrečah, lani v 44, pri čemer ne lani, ne letos, ni bilo mrtvih, so pa bili lani trije huje poškodovani. Najmlajši so sicer v prometnih nesrečah najpogosteje udeleženi kot sopotniki v avtomobilu, pogosto tudi kot pešci ali kolesarji. V približno 15 odstotkih so bili letos otroci tudi povzročitelji prometnih nesreč.
Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.