21:08, čet, 28. Mar

Na mariborski univerzi manj vpisnih mest





Na Univerzi v Mariboru so za študijsko leto 2015/2016 razpisali šest odstotkov manj vpisnih mest kot v tem študijskem letu, število študijskih programov ostaja enako. Prvi prijavni rok traja do 5. marca.

Letos je razpisanih manj vpisnih mest na fakultetah za energetiko, gradbeništvo, kemijo in kemijsko tehnologijo, logistiko, naravoslovje in matematiko, strojništvo in filozofski fakulteti ter na različnih programih izrednega študija. Kot je pojasnil rektor mariborske univerze Danijel Rebolj, manj vpisnih mest ni zgolj posledica manjšega zanimanja za vpis na določene študijske programe, temveč tudi strateške usmeritve: “razvoj kakovosti študijskih programov. V prihodnje želimo doseči, da bi dejansko vpisovali kandidate, ki so sposobni in motivirani za študij.” V tej luči razmišljajo, da bi v prihodnje uvedli t.i. preizkuse nadarjenosti oz. sprejemne izpite za čim več študijskih programov ali motivacijska pisma (ki bi jih kandidati oddali ob vpisu) ali tudi osebne razgovore s kandidati.

danijel rebolj rektor mb univ

Informativni dnevi na mariborski univerzi bodo – tako kot drugod po Sloveniji – ta petek, ob 10ih in 15ih, ter to soboto, ob 10ih. Da bi dijaki oz. bodoči študentje dobili čim več informacij iz prve roke, so na rektoratu pripravili tudi projekt “Ustvari si prihodnost – kaj je dobro vedeti pred izbiro študija?”. Tako bodo bodočim študentom na voljo različni svetovalci, ki jih bodo opremili z informacijami o izbiri študija na mariborski univerzi. Med drugim naj bi izvedeli tudi kakšne so možnosti študija in dela v tujini, zaposlitvene možnosti nasploh, posebnosti študentske prehrane in bivanja v študentskih domovih.
V petek zjutraj bo bodočim študentom na voljo brezplačen avtobusni prevoz od železniške postaje do fakultet v Mariboru. V petek ob 13. uri bo dan odprtih vrat tudi v študentskih domovih.

novinarska uni mb

Vpisni postopek letos sicer ostaja nespremenjen, a je Dejan Senekovič, vodja Visokošolske prijavno-informacijske službe, kljub temu poudaril, naj bodo bodoči študentje resnično natančni pri vpisu: “dijaki lahko oddajo prijavo le elektronsko (na spletnem portalu eVŠ), in sicer ali z digitalnim potrdilom ali z uporabniškim imenom in geslom.” Lani so morali zaradi nepravilnih prijav izločili približno 1000 kandidatov, zato bodoče študente pozivajo, naj se o vpisu dobro informirajo. Še vedno pa velja, da so med najbolj zaželenimi študij medicine, psihologije, sociologije, kemije, angleščine, računalništva, informatike, varnostnih ved in medijskih komunikacij.

Na vprašanji “zakaj študirati na mariborski univerzi” in “kaj svetuje bodočim študentom”, je na današnji tiskovni konferenci iz prve roke odgovoril prorektor (in absolvent medicine) Rok Hržič.

rektorat mb univerze

Podrobnosti izveste jutri ob 18.30 v oddaji Občinski informator na BK TV.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.