12:37, sob, 20. Apr

Na mariborski filozofski fakulteti o prelomnih dogodkih leta 1919





Na mariborski filozofski fakulteti se je danes začel mednarodni znanstveni simpozij Prelomni dogodki leta 1919. Na štiridnevnem simpoziju se bodo predavatelji osredotočali na dogajanje po koncu prve svetovne vojne, predvsem na območju severovzhodne Slovenije.

Na štiridnevnem simpoziju sodeluje kar 38 predavateljev iz večine institucij, ki se ukvarjajo z zgodovinopisjem v Sloveniji, nekaj pa jih pride tudi iz tujine. Posvetili se bodo dogajanju v Evropi, na Balkanu, v Sloveniji, vse bolj pa tudi dogajanju v severovzhodni Sloveniji. Teme so od vračanja vojakov s front, načrtih za obnovo, slovenizacija, Štajerska, šolstvo, pa tudi odstranjevanje spomenikov, ustanovitev slovenske univerze in druge. Udeleženci si bodo lahko ogledali tudi predpremiero slovenskega dokumentarnega filma Boji za severno mejo Televizije Slovenije in razstavo Doktorati FF, sto let, oster in potreben instrument družbe.

Filozofska fakulteta Univerza v Mariboru (1)

Letos so se organizatorji, Oddelek za zgodovino Filozofske fakultete Univerze v Mariboru, Zgodovinsko društvo dr. Franca Kovačiča Maribor in Zgodovinski inštitut Milka Kosa ZRC SAZU, povezali še z gospodarstvom, z Akademijo distribucije Elektro Maribor, tako da predstavljajo na simpoziju tudi elektrifikacijo na Slovenskem.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.