19:00, pet, 19. Apr

MOM zagotovila denar za plače v Športnem centru Pohorje





Mariborska občina je po besedah direktorja mestne uprave Marka Žule zagotovila denar za manjkajoče plače zaposlenih v Športnem centru Pohorje. Za nadaljnje korake pa mora opraviti skrben pregled poslovanja družbe.

Da bi se izognili stečaju družbe, ki nekaj več kot sto zaposlenim še ni izplačala marčne plače, je bilo treba zagotoviti likvidna sredstva za njegovo preživetje. Občina je zato te dni sklenila aneks s Športnim centrom Pohorje za subvencijo za izvajanje dejavnosti žičniških prevozov, po katerem v nasprotju z dosedanjimi pogodbenimi določili subvencije družbi ne bo izplačevala četrtletno, pač pa redno mesečno.

Športni center Pohorje

“Na podlagi tega smo lahko izplačali subvencijo za april in maj v višini nekaj manj kot 78.000 evrov,” je v današnji izjavi za medije pojasnil Žula.

V zadevo so se v skladu s sredinim sklepom mestnega sveta vključila tudi javna podjetja Nigrad, Snaga Maribor, Marprom, Energetika Maribor in Mariborski vodovod, ki so s Športnim centrom Pohorje sklenila pogodbe o oglaševanju. “Preko teh sponzorskih pogodb je steklo še dodatnih 110.000 evrov sredstev na Športni center Pohorje,” je pojasnil Žula.

S tem so pokrite marčne plače zaposlenih, ni pa znano, kako bodo zadolženo podjetje reševali v prihodnjih mesecih. Mestni svet je v sredo soglašal z oddajo nezavezujoče ponudbe Družbi za upravljanje terjatev (DUTB) za občinski odkup Športnega centra Pohorje, župana Andreja Fištravca pa pooblastil za pogajanja. Gre za dobrih 97 odstotkov lastništva tega pomembnega, a umirajočega mariborskega turističnega podjetja, ki upravlja tako s hoteli kot z žičniškimi napravami na Mariborskem Pohorju, medtem ko je preostali delež po lanski konverziji terjatev v rokah Mariborskega vodovoda.

“Mestna občina Maribor ne more oddati zavezujoče ponudbe, dokler ni opravljen skrben pregled te družbe, da točno vidimo, kaj so obveznosti in pravice družbe,” je povedal Žula. Rezultati skrbnega pregleda bodo po njegovih besedah nakazali nadaljnje korake. “Dosti je odvisno tudi od sodelovanja DUTB, zato na tem mestu pozivam slabo banko, da nam omogoči ta skrben pregled dokumentov, kajti v nasprotnem primeru ne bomo mogli narediti nič in na izgubi bomo vsi,” je dodal.

“Preden bi občina pristopila k odkupu celotne družbe ŠC Pohorje, moramo opraviti skrben pregled poslovanja, da se ne bi slučajno zgodilo, da bi kupili nekaj, kar v sebi skriva bremena, katera nam niso znana,” je na družbenem omrežju Facebook zapisal tudi župan Fištravec. “Veliko je tudi govora o nepravilnostih vodstva ŠC Pohorje v preteklosti. S tem se naj ukvarjajo organi pregona, na nas pa je, da ne pustimo propasti turizma in z njim povezanih delovnih mest. Nedvomno pa je Pohorje izredno pomemben del mariborskega turizma, zato moramo kot občina narediti vse, da obstane in predvsem, da se razvija.”

Fištravec je v sredo seznanil mestni svet, da so DUTB poslali deset milijonov evrov vredno nezavezujočo ponudbo za odkup celotnega podjetja skupaj s terjatvami do vseh družb v okviru skupine. Pri tem je opozoril, da je vsakršna rešitev za mestno občino boljša od stečaja, ki se v nasprotnem primeru obeta podjetju.

Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.