Močan veter povzroča težave pri oskrbi z elektriko

Zaradi posledic močnega vetra so marsikje težave pri oskrbi z električno energijo. Ponoči je prišlo do večjih izpadov pri oskrbi na območju Zreč, Apač, Lendave in Ivančne Gorice. Nekatere težave so pristojni že odpravili, a je težave pričakovati tudi danes čez dan. Arso je za severovzhod države razglasil rdečo stopnjo ogroženosti.

elektrika, elektro-napeljava, omrezjePo napovedih Agencije RS za okolje (Arso) bo danes pihal močan jugozahodnik, ki bo v sunkih na izpostavljenih mestih dosegel hitrost od 70 do 100, v višjih legah vzhodne Slovenije pa tudi prek 100 kilometrov na uro. Veter bo zvečer oslabel. Za severovzhod Slovenije je Arso za danes med okoli 8. in 12. uro zaradi napovedanega močnega vetra izdal rdeče vremensko opozorilo, za preostalo Slovenijo je izdano oranžno vremensko opozorilo.

Po podatkih uprave za zaščito in reševanje je bilo nekaj po 1. uri na območju Apač brez elektrike 863 odjemalcev. Oskrba z elektriko je motena na območju Letuša, na območju Lendave oz. v Gaberju pa je bilo ponoči zaradi izpada prizadetih 274 odjemalcev. Na območju Zreč je sredi noči brez električne energije ostalo 134 odjemalcev, delavci pristojnega elektro podjetja pa so napako že odpravili.

Kar nekaj škode je veter povzročil v Slovenski Bistrici, kjer je za pomoč prizadetim aktiviranih več prostovoljnih gasilskih društev, težave pa je povzročal tudi na skrajnem severovzhodu države. Tako je v veter delno odkril streho v Beltincih, v Borecih in Ljutomeru pa je na cesti podrl drevesi.

Minulo noč je okoli 23. ure na Jurčičevi cesti v Višnji Gori v občina Ivančna Gorica zagorel električni drog, ki se je nato prelomil in padel na bližnje ciprese. Gasilci so požar pogasili, na tem območju je brez oskrbe z električno energijo bilo 1709 gospodinjstev, delavci elektro podjetja pa težave še odpravljajo, še kažejo podatki uprave za zaščito in reševanje.

Na območju, ki ga pokriva podjetje Elektro Maribor, so trenutno na terenu vse razpoložljive ekipe, ki si prizadevajo za čim hitrejšo odpravo okvar oz. da se zagotovi ponovna oskrba z električno energijo za vse uporabnike, ki jih prosijo za razumevanje.

Poškodbe elektrodistribucijskega omrežja nastajajo zaradi zelo močnega vetra z intenzivnimi sunki, zato je za omenjeno območje razglašena rdeča stopnja ogroženosti. Kot je za STA povedala predstavnica družbe Karin Zagomilšek, je trenutno pri njih brez elektrike nekaj manj kot 7000 odjemalcev, večinoma na območju Ptuja z okolico in Pohorja.

Z uprave za zaščito in reševanje so sporočili, da so ponoči zaradi močnega vetra v 13 občinah doslej skupaj zabeležili 24 dogodkov. Veter je v glavnem podiral drevje in odkrival ostrešja objektov, na območju Podvelke pa je terjal tudi življenje voznika, potem ko je na njegov avtomobil padlo drevo.

Do težav prihaja tudi na cestah. Zaradi podrtega drevja in že omenjene nesreče bo predvidoma do 15. ure zaprta državna cesta Maribor-Dravograd pri Podvelki. Obvoz za osebna vozila je mogoč po cesti Lovrenc na Pohorju-Ribnica-Vuhred.

Na štajerski avtocesti je v obe smeri zaprto počivališče Polskava, zaprti sta tudi cesti med Roglo in Resnikom ter med Žalcem in Dravogradom v Paki pri Velenju.
Vir: STA

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

0 KOMENTARJEV