07:13, sre, 24. Apr

Mišel – socialec, ki bo “scal” proti vetru do konca





Ptujčan, Mišel Amo Ristov, ki je svoje mesto zasegel v rapu in je pobudnik ptujske slam scene, hkrati pa je človek brez dlake na jeziku in socialec, ki bo scal proti vetru do konca. Z njim smo spregovorili v intervjuju.

»A writter, poet, rapper, whatever – what suits you best. But feel free to ask anything you want to know.« (op. p. »Pisatelj, pesnik, reper, karkoli – kar vam najbolj ustreza. Vendar, naj vas ne bo sram vprašati, če želite še kaj izvedeti.«) Pred odhodom na intervju s tem nadobudnim, obetavnim in vsestranskim reperjem, sem na spletu, kot bi se danes izrazili, »pogooglal« njegovo ime. »Te« besede so me pričakale na njegovem Facebook zidu. »On zagotovo ne pozna dolgčasa,« sem si rekel. In res je tako, kot pravijo njegovi prijatelji, vedno postreže s kakšno zgodbo.

Mišel Amo Ristov Foto: Urban Kos
Mišel Amo Ristov
Foto: Urban Kos

Mišel, sploh ne vem kje naj začnem. Zares si vsestranska oseba. Intelektualec, umetnik, prostovoljec, poslovnež. Kako bi se sam predstavil?

Sem Mišel Ristov, več ljudi me pozna pod umetniškim imenom Amo ali Amo Socialec. Po izobrazbi sem socialni delavec, od tod tudi ta nadimek. Zadnjih 10 let se intenzivneje ukvarjam z rap glasbo, organizacijo najrazličnejših dogodkov in dobrodelnostjo ter prostovoljstvom.

Svet rapa v družbi velja za stigmatizirano subkulturo. Zanimivo je, da se v socialnem delavcu skriva tudi oseba, ki si upa, kot sam rečeš, zaviti v čudne vode hip hopa, ki ti omogoča to, da ti lahko rečemo raper. Kdaj te je ta zvrst glasbe pritegnila? Kaj so razlogi, da si začel takšno glasbo poslušati, jo celo sam ustvarjati?

Rap sem začel poslušati v samem začetku srednje šole. Zanj me je navdušil sošolec, ki je bil »rapersko naravnan«. Nenehno me je zalagal s takimi in drugačnimi zgoščenkami, saj jih je bilo takrat veliko težje dobiti – Youtuba še nismo poznali. Čez čas sem se v »komadih« take vrste našel in ker sem bolj artističen tip človeka, sem začel tudi sam pisati. Dolgo sem pisal zgolj zase, kasneje sem spoznal tudi druge ljudi, ki v svetu slovenskega rapa igrajo pomembno vlogo in tako se je vse skupaj razvilo. Stvari so postajale resnejše.

Se spomniš svojega prvega nastopa?

(Po nekaj sekundnem razmisleku le odgovori.) Uf, mislim, da je bilo prvič na Freestyle Battlu. To je bilo v tistem času zelo popularno tekmovanje. Preprosto si stopil na oder, imel 60 sekund časa za razmislek in na intelektualen način v rimah užalil nasprotnika. V nadaljevanju moje kariere je tako sledila cela serija kompeticij, skupaj z njimi je prišla tudi cela serija zmag. Vrhunec pa sem doživel na začetku leta 2013, ko sem se prebil na sam vrh raperske scene v Sloveniji in po Ntoku, Trkaju, Unknownu in Pižami postal še peti Slovenec, ki mu je uspelo osvojiti titulo najboljšega v Freestylerskih tekmovanjih. Naziv državnega prvaka je osvojen. Naslednja logična poteza je bila izdaja lastni plošče. Tako, že prej so bili ulični projekti, internetne variante in podobno. Prvi uradni album pa je letos uzrl luč sveta. Izdal sem ga preko lastnega zavoda. Na voljo je v vseh trgovinah kjer prodajajo glasbene zgoščenke, na iTunesu, Spotifyju in drugih spletnih trgovinah. Prav tako ga lahko naročite na moji uradni spletni strani: www.socialec.si.

Omenil si, da si zelo aktiven tudi v svojem zavodu Feniks-um. Kdo ste, zakaj si ga ustanovil?

Že 10 let sem prostovoljec v različnih organizacijah; od Centra za socialno delo, Društva za razvoj preventivnega in prostovoljnega dela, Azila za tujce v Ljubljani in doma starejših občanov. Sedaj sem prostovoljec, žal, samo še pri določenih projektih. Razlog je pomanjkanje časa. Vodenje zavoda je namreč zahtevna reč. Sicer pa je veliko projektov znotraj zavoda prostovoljsko naravnanih. Smo mlad, rastoč, zasebni zavod za izobraževanje, svetovanje, kulturno-umetniške in prostočasne dejavnosti. Želimo postati dejaven, moderen in prepoznaven zavod na tovrstnih področjih, ki zajema populacijo otrok, mladostnikov, odraslih in starejših, na Štajerskem in v njeni okolici.
Namen, poslanstvo in cilji Zavoda FENIKS-UM so izvajanje strokovne pomoči na področju šolstva, vseživljenjskega izobraževanja, kulture in socialnega varstva. Te zajemajo pomoč pri učenju, pomoč pri opravljanju domačih nalog, inštruiranje, organiziranje izobraževalno-ustvarjalnih delavnic za otroke in odrasle, individualno in skupinsko svetovanje otrokom, mladostnikom ter odraslim.

Pripravil: Matej Simič

Druge novice

Comment

  • Stavros

    6 oktobra, 2016

    kr Amo, vreji!

    Replay

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.