01:28, sre, 24. Apr

28. festival Vurberk privabil kar tisoč obiskovalcev





Minuli petek 21. junija, se je odvijal 28. festival narodno-zabavne glasbe Vurberk 2019. Skoraj tisoč obiskovalcev iz vseh koncev Slovenije in tudi iz Avstrije, Nemčije, Hrvaške ter celo iz Kanade je dvorišče vurberškega gradu napolnilo do zadnjega kotička.

Foto: Marko Novak
Foto: Marko Novak

Oboževalci ansamblov so navdušeno spodbujali svoje skupine in korektno z aplavzi nagrajevali konkurenčne skupine. Značilnost letošnjega festivala je bila po zagotovilih članov strokovne žirije visoka kvaliteta sodelujočih ansamblov. Nekaj novih, mladih in še neznanih ansamblov, se je na svoj nastop pripravilo profesionalno in pokazali so vse svoje kvalitete. Celotno produkcijo radijskih in televizijskih snemanj je profesionalno opravila ekipa Radia in TV Veseljak. Termine predvajanja na Veseljaku in radiu Ptuj bomo sporočili kasneje. Na dan festivala je pri Založbi kaset in plošč izšla festivalska zgoščenka s 14 novimi skladbami, katere pokrovitelj je Original harmonika Rutar. Turistično društvo Vurberk je napolnilo zajetno serijo steklenic izbranega vina vinogradništva Žižek z Vurberka in steklenice opremilo z zanimivo etiketo na kateri je Rutarjeva harmonika. Komisija organizatorja festivala je na podlagi prejetih prijav ansamblov (letos 26) in izbora v Podnanosu sprejela 14 ansamblov, ki so se nato na Vurberku predstavili s po eno novo skladbo in eno skladbo iz zakladnice Lojzeta Slaka.
Glasbeni del je ocenjevala strokovna komisija: Tomaž Tozon (bivši član Slovenskega okteta, glasbeni producent, komponist,…), Konrad Toplak (predstavnik turističnega društva Vurberk), Tomaž Guček (predstavnik RTV Slovenija) in Simon Golobič (glasbenik, predstavnik Radia Vesekjak,…)

Foto: Marko Novak
Foto: Marko Novak

Nagrade so prejeli:
Zlati zmaj: Ansambel Opoj
Srebrni zmaj Ansambel Tik – Tak
Bronasti zmaj Ansambel Dar

Besedila je ocenjevala žirija: Franci Smrekar (član društva slovenskih pesnikov), Asja Matjaž (novinarka) in Milena Toplak predstavnica organizatorja.

Festival sta povezovala Maja Oderlap in Klemen Bunderla, ki sta tudi pripravila scenarij. Zbadljivke so letele ena za drugo stran in gledalci so se nasmejali od srca. V revijalnem programu je nastopil na vurberškem festivalu pred devetimi leti  že nagrajeni ansambel Gadi, ki se ponaša s celo vrsto nagrad na različnih slovenskih festivalih. Gadi so tako navdušili občinstvo na tribuni, da so morali k dogovorjenemu programu dodati še nekaj skladb. Sceno na odru je pripravil Jože Napotnik z ekipo.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.