01:37, sre, 24. Apr

Ministrstvo za javno upravo brez dialoga z župani seli Upravno enoto Ruše





Ministrstvo za javno upravo želi preseliti Upravno enoto Ruše. Namestili naj bi jo v nedokončani poslovno-trgovski kompleks v neposredni bližini
hotela Veter. To pa naj bi bila neke vrste sankcija, ker se Občina Ruše ni strinjala z brezplačnim prenosom lastništva sedanje stavbe. Še več: ministrstvo se glede selitve ni posvetovalo s sosednjima občinama, Selnico ob Dravi in Lovrencom na Pohorju, ki pa sta – po delitveni bilanci – solastnici sedanje stavbe Upravne enote. Nam so župani pojasnili, da se s selitvijo ne strinjajo.

ue ruse

Resda so sedanji prostori upravne enote Ruše stari in dotrajani, a kot pravi ruški župan, se je za selitev upravne enote v nedokončane prostore na Mariborski 31, odločilo Ministrstvo za javno upravo, brez posvetovanja z njim, po tem, ko nipristal na brezplačen prenos lastništva sedanje stavbe, ki ga je predlagalo Ministrstvo. “A lahko mi, torej lokalna skupnost, povemo, kaj kam v našem kraju sodi. Kdo, če ne mi?” se sprašuje, jezen. Kot je še k temu dejal se bo s selitvijo iz središča kraja iztrgala še ena funkcija in bo preseljena na obrobje. “Že do zdaj smo razsejali funkcije po kraju, zdaj pa samo nadaljujemo neumnost. Potem pa se dajmo vsi preseliti in pustimo vas, da je nihče ne uporablja,” je pojasnil Razpet. Na ruško občino so iz Ministrstva za javno upravo aprila lani poslali dopis in obrazložili, da tehtajo med nakupom novih prostorov in med temeljito prenovo sedanjih, kar pa bi bilo sprejemljivo le, če bi bila Občina Ruše pripravljena lastninsko pravico brezplačno prenesti na Republiko Slovenijo. S tem pa se na tej občini niso strinjali. “Naj mi pokažejo, kaj je ruška občina od države dobila zastonj” je še  dejal Razpet. Ne samo kot županu, tudi kot arhitektu se  zdi selitev UE Ruše nesmiselna, saj po njegovem  upravna enota ne “paše” v hotelsko-poslovno-trgovski kompleks.

Da o selitvi ni bilo razprave, moti tudi župana občine Selnica ob Dravi Jurija Lepa in župana Lovrenca na Pohorju Joška Manfreda.  Kot sta povedala ju o tem kot lastnikov stavbe nihče nič ni vprašal. “Z brezplačnim prenosom lastništva, bi se morda celo strinjal, a me ni nihče nič vprašal,” je dejal.  Lep bi o njem vsaj razmislil. “Vsekakor kot župan Selnice ob Dravi nisem preveč zadovoljen oz. vesel, da se UE seli hkrati pa se tudi strinjam, da ne spada takšna ustanova v ta kompleks kjer je hotel in trgovina” je dejal Lep. Na ministrstvu so pojasnili, da so se o odkupu pogovarjali le z ruško občino kot zemljiškoknjižnim lastnikom objekta.

Kot so pojasnili na Ministrstvu za javno upravo je Investicija selitve v nove prostore ocenjena na 1,38 milijona evrov. “Ponudbo za nakup prostorov na Kolodvorski 9 smo prejeli in jo upoštevali pri izračunih. Predvidena investicija bi bila v znesku 1.337.639,12 EUR z DDV, vendar pa gre za stare poslovne prostore, pri obnovi katerih se praviloma šele po začetku obnove pokaže in lahko izračuna natančna vrednost investicije,” so pisno pojasnili na MJU.

Ocena investicije v nakup in ureditev novih prostorov je večja za okvirno 37.000,00 EUR. To bomo iz svojih žepov plačali davkoplačevalci. Selitev je predvidena ob koncu leta 2019. Po besedah ruškega župana pa je do takrat še dovolj časa, zato pozivajo k dialogu. Osnovni cilj je, da najdejo rešitev, ki bo tudi strokovna.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.