Mestni svetniki niso podprli namere Arsenoviča po štirih podžupanih

Mestni svetniki Mestne občine Maribor na današnji 5. redni seji niso sprejeli sklepa župana Saše Arsenoviča o tem, da bi spremenili statut občine in bi v njegovem mandatu lahko delovali štirje podžupani.

Predlagani amandma k spremembi statuta Mestne občine Meribor se je glasil: “Za pomoč pri opravljanju nalog župana ima mestna občina najmanj enega podžupana,” in svetniki amandmaja niso sprejeli, prav tako sklepa, da bi spremenili dikcijo 3 na štiri podžupane.

Tako je do cilja, da bi župan v tem mandatu lahko deloval s štirimi podžupani, zmanjkal en glas. Na seji je danes manjkal svetnik SMC, Branislav Rajić, ki je na tokratni seji namero županstva po večjem številu podžupanov.

Kot so pojasnili v začetku je že v letu 2014 prišlo do spremembe statuta, v kateri se je vstavila omejitev navzgor, na največ tri podžupane.”Za potrditev statuta je bila potrebna dvotretjinska večina, za mora glasovati 30 mestnih svetnikov,” je pojasnila poročevalka Rosana Hlevnjak Klančnik. Ustavilo se je že pri podpori oziroma tokratni nepodpori mestnih svetnikov, predlaganega amandmaja, da se ponovno vzpostavi zakonska dikcija, najmanj en podžupan, oziroma največ štirje.

Franc Kangler, NLS – Lista župana Franca Kanglerja je že v začetku razprave dejal, da v stranki spremembe statuta ne bodo podprli. “Razlogov je več. Za nas ta amandma ni sporen, kar je v skladu z zakonom o lokalni samoupravi, kjer piše, da mora v svojem mandatu imenovati vsaj enega podžupana, ne piše pa ne kdaj, to pravi zakon. Ne vem če smo v Mariboru tako bogati, da smo tako bogata občina, da si mesto lahko privošči štiri podžupane. Čeprav je to stvar župana, bi lahko recimo imel raje mestnega arhitekta, namesto podžupana in bi na ta način sprostil eno podžušansko mesto. Pravica župana je, da si izbere ekipo in uredi način poslovanja, mi pa imamo pravico izraziri svoje mnenje. Naše mnenje pa je, da politično gledano tisti, ki nekaj obljubi svojim občanom, naj obljubo tudi drži,” je bil kritičen Kangler. Nadaljeval je, da sicer spoštujejo odločitev po večih županih, vendar pa da naj mislijo na občane in na bremenitve proračuna, pa tudi, da trenutna menjava statuta ni potrebna. “Bi pa medtem podprli zmanjšanje števila mestnih svetnikov iz 45 na 36 v mestnem svetu,” je še dodal Kangler.

seja mom

Slednje je bil tudi eden izmed pogojev Liste za pravičnost in razvoj, da se pridruži koaliciji, da se število mestnih svetnikov zmanjša. Čeprav so tega zaenkrat še ni prišlo, si po besedah Stojana Auerja nadejajo v njegovi stranki, sploh po tem, da imajo pri tem očitno tudi podporo največje opozicijske stranke.

Milan Mikl, NLS – List župana Franca Kanglerja pa je medtem prav tako bil kritičen, da župan po njihovem ne potrebuje dodatnega podžupana, saj da bi s tem še dodatno bremenili proračun. “Ni naša stvar, kakšno ekipo bo župan imel. Ne zdi se nam namreč potrebno, da bi mariborska občina imela štiri podžupane,” je dodal Mikl.

Medtem pa so v stranki SD, podprli predlog amandmaja in spremembo statuta, saj si, kot je že bilo večkrat slišati, župan ekipo sestavi sam. Matej Žmavc, SD je šel še dlje s pojasnitvijo: “Včasih je bilo stališče mestne uprave, da je imel svetovalce, ki so imeli po javnih podjetjih, so bili plačani po nekih pogodbah,” je dejal Žmavc.

Da je njegovo mišljenje zabetonirano in da so ga prepričali je bil jasen Zvonko Zinrajh, po novem samostojni svetnik, ki je spremembo statuta podprl. “Jaz bom glasoval za in ni treba gledati pod katero zaporedno številko bo glasoval,” je dodal Zinrajh.

Pred glasovanjem o spremembi statuta se je oglasil še Arsenovič, saj je nekaj opazk letelo nanj oziroma njegovo odločanje o širjenju svoje ekipe. “Mislim, da smo dovolj bogati, da si lahko dovolimo delati učinkovito. Če bi me to spraševali pred tremi meseci, preden sem vedel, kako delajo vsi podžupani, bi imel manjši argument za to, da potrebujem ljudi, ki niso protokolarni podžupani. Mestna občine Koper ima za primerjavo 5 podžupanov,” je dejal Arsenovič. Dodal pa še, da bodo z namero, da bi povečali podžupansko ekipo poskusili še enkrat.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

0 KOMENTARJEV