10:18, čet, 25. Apr

Mestna občina Maribor prejela nagrado za ustvarjanje stimulativnega okolja za razvoj podjetništva





Mestna občina Maribor je na Svetovnem kongresu podjetnikov 2019 (World Congress of Entrepreneurs 2019) v Skopju prejela najvišjo zlato nagrado in priznanje Globallocal za ustvarjanje stimulativnega okolja za razvoj podjetništva v Srednji in Jugovzhodni Evropi (v kategoriji Najboljše lokalne skupnosti v letu 2019). Kongres je bil med 16. in 19. oktobrom v Skopju.

Nagrado je v imenu MO Maribor prevzel podžupan Samo Peter Medved, ki je bil tudi eden izmed treh govorcev na svečani podelitvi nagrad, sodeloval pa je tudi kot član delovnega predsedstva in predaval v okviru sekcije »Proaktivne podjetniške skupnosti ustvarjajo ugoden podjetniški ekosistem«. Pokrovitelj kongresa je bila Vlada Republike Severne Makedonije. Nagrade in priznanja sta podelila Mednarodni gospodarski forum Perspektive s sedežem v Dubrovniku in neodvisni Mednarodni odbor za podelitev nagrad in priznanj GLOBALLOCAL, ki ga sestavljala 18 strokovnjakov iz devetih evropskih držav (Avstrije, Bosne in Hercegovine, Črne Gore, Hrvaške, Nemčije, Severne Makedonije, Slovenije, Srbije in Švice) in s področji gospodarstva, prava, arhitekture, ekologije, sociologije, lokalnega in regionalnega razvoja ter drugih sorodnih področij. Med prejemnicami nagrad v drugih kategorijah so bile še tri slovenske občine: Polzela, Grosuplje in Lendava.

MO Maribor dobila nagrado globallocal na svetovnem kongresu podjetnikov v Skopju.

V obrazložitvi za dodelitev nagrad Globallocal je med drugim zapisano, da podeljujejo nagrado in priznanje »najboljšim lokalnim skupnostim za ustvarjanje stimulativnega okolja za razvoj podjetništva v Severni in Jugovzhodni Evropi izjemno uspešnim lokalnim skupnostim (občinam in mestom), ki se uspešno soočajo z izzivi dinamičnega in zahtevnega sodobnega časa ter s svojimi izvirnimi rešitvami in inovativnimi ukrepi pozitivno vplivajo na gospodarsko okolje, kar omogoča hitrejši in trajnostni razvoj podjetništva, ki predstavlja temelj za razvoj lokalne skupnosti in njenih prebivalcev« ter da »Mestna občina Maribor lahko služi kot primer dobre prakse drugim lokalnim skupnostim.«

Z MO Maribor so ob tem sporočili, da »MO Maribor izvaja številne aktivnosti za razvoj in podporo podjetništvu oz. gospodarstvu. Med pomembnejše aktivnosti sodijo finančne spodbude za razvoj malih podjetij, ugodne prostorske politike za postavitev potrebne infrastrukture za srednja in velika podjetja, skrb za urejenost poslovnih con, nudenje zemljišč in ostalih nepremičnin domačim ter tujim investitorjem za vlaganja v greenfield in brownfield investicije.« Ter tudi da dobro sodeluje z Območno obrtno zbornico Maribor, Štajersko gospodarsko zbornico, Univerzo v Mariboru. »Eden izmed pomembnejših skupnih projektov je vzpostavitev »Pametnega mesta Maribor«. V okviru Centra za pametna mesta in skupnosti Univerze v Mariboru se pripravlja platforma, ki bo povezovala raziskovalce, gospodarstvo, lokalne skupnosti in ostale deležnike, ki so usmerjeni v razvoj visokotehnoloških rešitev za kakovostnejše upravljanje mest in posledično kakovostnejše življenje prebivalcev. Pri realizaciji načrta vzpostavitve »Pametnega mesta Maribor« sodelujejo tudi občinska javna podjetja. S strani Evropske unije je bil Maribor izbran za enega izmed osmih super-računalniških centrov, v katerih se bodo obdelovali podatki na najzmogljivejših računalnikih na svetu,« so še zapisali.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.