07:09, čet, 25. Apr

Mesec mode v Mariboru letos v prepletu z arhitekturo





Pokrajinski muzej Maribor že peto leto prireja Mesec mode. Tokrat se bo osredotočil na preplet mode in arhitekture, saj se obe pretakata med umetnostjo, znanostjo in tehnologijo. Začeli bodo z današnjo modno revijo štirih oblikovalk, ter zaključili konec maja s predstavitvijo del dijakov in študentov.

Mesec mode v Pokrajinskem muzeju Maribor 2016, foto: M. Pigac
Mesec mode v Pokrajinskem muzeju Maribor 2016, foto: M. Pigac

Želimo spodbuditi kvaliteto modnega oblikovanja na način soočenja predmetov, ki so zaradi svoje izjemnosti ali pogostosti uporabe že uvrščeni v muzejsko zbirko, s tistimi predmeti, ki šele nastajajo,” je pojasnila direktorica Pokrajinskega muzeja Maribor Mirjana Koren. S projektom želijo v muzej privabiti tudi mlade obiskovalce in obenem Mariborčanom vsako leto ponuditi nekaj novega.

Za povezovanje mode z arhitekturo so se odločili, ker letos mineva 60 let od smrti arhitekta Jožeta Plečnika. “Moda in arhitektura si delita podobne koncepte in teorije, ki temeljijo na praksah vizualnosti. Podobni sta si po svoji strukturi, obliki in estetiki, prav tako se obe harmonično pretakata med umetnostjo, znanostjo in tehnologijo,” pojasnjujejo v muzeju.

Geometrijski liki združujejo modo in arhitekturo

Danes bodo tako v viteški dvorani Mariborskega gradu izvedli modno revijo Neže Pavrič, Tine Gorkič, Nataše Peršuh in Nevene Ivanović (Neo Design). Obenem bodo postavili na ogled štiri občasne razstave. Na osrednji bodo predstavili oblačila in modne dodatke iz zbirk oblačilne kulture pokrajinskega muzeja, ki jih družijo geometrijski motivi. “Modni oblikovalci in arhitekti uporabljajo za oblikovanje izdelka podobne tehnike. Ena izmed njih je tudi uporaba geometrije,” je pojasnila kustodinja Maja Hren Brvar.

Predstavili bodo tudi kolekcijo oblačil z geometričnimi oblikami Amile Hrustić, torbe iz modularnih enot in multifunkcionalno obleko Neli Štrukelj ter nakit Petre Bole.

Prihodnji teden bosta svoji kolekciji predstavili Irena Rojs in Tanja Devetak, prva s Plašči Plečnikovih stolov in druga z oblačilnimi prezentacijami, ki odsevajo vplive izbranih arhitekturnih in urbanističnih rešitev Maksa Fabianija.

Mesec mode se bo zaključil zadnji teden v maju s predstavitvijo kolekcij dijakov Srednje šole za oblikovanje Maribor ter študentov Fakultete za strojništvo Maribor in Fakultete za dizajn, pridružene članice Univerze na Primorskem.

Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.