02:52, sre, 24. Apr

Mediacijska pisarna tudi na Ptuju





K Mediacijski pisarni Zdravstvenega doma dr. Adolfa Drolca Maribor in Univerzitetnega kliničnega centra Maribor se je danes priključila še Splošna bolnišnica dr. Jožeta Potrča Ptuj. Mediacijska pisarna, namenjena mirnemu reševanju sporov v zdravstvu, bo na Ptuju delovala v sejni sobi bolnišnice vsak prvi in tretji torek v mesecu, od 12. do 14. ure.

Zavedamo se, da sta človekova stiska in prizadetost na področju zdravja veliki, zato je mirno reševanje sporov z mediacijo korak na poti k boljšim medsebojnim odnosom ter tudi kakovostnejši zdravstveni oskrbi pacientov,” je ob današnjem odprtju pisarne povedal direktor ptujske bolnišnice Andrej Levanič.

Po besedah direktorja mariborskega zdravstvenega doma Jerneja Završnika si mediacija v zdravstvu sicer šele utira pot med ljudmi. “Zadovoljen sem, da smo skupaj z UKC Maribor zgodbo pripeljali tako daleč, da je naša mediacijska pisarna zaživela in da danes razširja območje svojega delovanja. Povezovanje treh osrednjih zdravstvenih ustanov je primer dobre prakse, vreden posnemanja,” je dodal.

Foto: STA
Andrej Levanič, direktor ptujske bolnišnice
Foto: STA

Poudaril je, da gre za brezplačno storitev miroljubnega reševanja sporov med bolnikom in zdravstvenim osebjem ali med zaposlenimi v zdravstvu s pomočjo strokovno usposobljenih mediatorjev. “Gre za miroljubno, predvsem pa zunaj sodno poravnavanje sporov,” je dodal.

Pomembno je, da se zavedamo, da so spori nekaj normalnega in da se prav na področju zdravstva pogosteje pojavljajo, saj smo ljudje v skrbi za naše zdravje velikokrat nemočni in zato še bolj ranljivi,” je pojasnila odgovorna oseba v mediacijski pisarni Vesna Rečnik Šiško iz mariborskega zdravstvenega doma.

Ta pisarna je v Mariboru zaživela oktobra 2013. Nanjo se je do zdaj obrnilo 22 strank. V 11 primerih so dobili privolitev obeh strani vpletenih v splor in sklenili dogovor o izvedbi mediacije, ki je sicer prostovoljna. Opravili so 18 predmediacijskih in mediacijskih srečanj, pri čemer so sedem mediacij zaključili s sklenitvijo ustnega ali pisnega sporazuma.

VIR: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.