02:47, pet, 29. Mar

Med vožnjo ne nosite pustnih mask!





Policisti pred pustovanji opozarjajo: med vožnjo v cestnem prometu vozniki ne smejo nositi pustnih mask. Za zagotovitev večje varnosti udeležencev v prometu, pa bodo v teh dneh bolj pozorni tudi na druge kršitve, kot sta vožnja pod vplivom alkohola ter neupoštevanje omejitve hitrosti.

Zakon o pravilih cestnega prometa predpisuje, da voznik med vožnjo ne sme uporabljati opreme ali naprav na način, ki bi zmanjševal njegovo slušno ali vidno zaznavanje ali zmožnost obvladovanja vozila. Sem sodijo tudi maske, lasulje, kostumi in podobno. Za neupoštevanje te določbe je predpisana globa 120 evrov.

Slika je simbolična Slika je simbolična

Ob tem je treba upoštevati, da tudi pri mejni kontroli potniki ne smejo nositi pustnih mask. Kot opozarjajo policisti, lahko pri morebitnem nenadnem zaviranju ali prometni nesreči razni pripomočki (deli pustnih mask, palice, orodje in drugi predmeti), ki so v kabini, poškodujejo potnike v vozilu, zato naj jih pospravijo v prtljažnik vozila.

Prav tako velja opozorilo voznikom, naj ne uživajo alkohola ali drugih psihoaktivnih snovi in zdravil, ki zmanjšujejo sposobnost za vožnjo.

Določene omejitve nošenju pustnih mask veljajo tudi na varovanih območjih. Tako če lastnik ali upravljavec takega območja oz. varnostnik, ki območje varuje, oceni, da bi vstop oseb, ki nosijo pustne maske, lahko ogrozil varnost ljudi, osebno varnost, varnost premoženja ali red, lahko varnostniki uporabijo vse zakonsko skladne ukrepe. Med drugim lahko varnostniki od oseb zahtevajo, da maske odstranijo z obraza, ugotovijo istovetnost osebe, opravijo površinski pregled in tudi preprečijo vstop na varovano območje. Ob tem pa mora biti obvestilo o prepovedi vstopa oseb s pustnimi maskami označeno na vhodu varovanega območja.

Policija ob pustovanju poziva tudi k samozaščitnemu ravnanju, saj lahko posamezniki gnečo na javnih prireditvah izkoristijo za rope in drzne tatvine.

Starši naj otroke poučijo, kaj storiti, če se izgubijo v množici. Poskrbeti je treba tudi za lastno varnost in se izogibati temnim ulicam, podhodom in dvomljivim lokalom. Pri dvigovanju gotovine pa velja biti pozoren na osebe, ki vas opazujejo ali vam sledijo.

Torbic, denarnic in dragocenosti naj ljudje ne puščajo brez nadzora. Vozniki naj se izogibajo parkiranju na neosvetljenih ulicah ali parkiriščih, v vozilih pa naj na vidnih mestih ne puščajo denarnic, dokumentov, prenosnih računalnikov, dragih oblačil in drugih vrednih predmetov.Previdnost ne bo odveč niti pri odpiranju stanovanjskih vrat neznancem, še posebej, ko so doma samo starejši ljudje ali samo otroci.

Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.