09:54, pet, 29. Mar

Med motoristi večina nesreč povzroči prevelika hitrost





V ponedeljek, 18. marca, se začenja prvi del nacionalne preventivne akcije motoristi, ki po potekala pod okriljem Agencije za varnost prometa in v sodelovanju s policijo, ki bo v času akcije izvajala poostren nadzor. Cilj akcije, ki bo trajala do 31. marca, je opozoriti motoriste, naj ne precenjujejo svojih voznih sposobnosti in ne podcenjujejo voznih razmer, vse ostale udeležence v prometu pa na strpno in preudarno vožnjo ter na dodatno previdnost na cesti.

Z lepšimi dnevi in pomladjo so se na ceste vrnili tudi motoristi, ki bodo vse do jeseni pogosti udeleženci v cestnem prometu. Zato je na cestah potrebna še dodatna pazljivost in spremljanje prometa, saj so motoristi, zaradi ozke silhuete slabše vidni in se nam lahko v ogledalih hitro “izmuznejo”. Že širina svinčnika v iztegnjeni roki lahko popolnoma zakrije motorista, oddaljenega 30 metrov.

Slika je simbolična Foto: Shutterstock
Slika je simbolična
Foto: Shutterstock

Na drugi strani pa morajo motoristi in mopedisti še dodatno poskrbeti za svojo varnost in uporabljati zaščitno opremo in čelado, prilagoditi hitrost vožnje razmeram na cesti, oziroma upoštevati omejitev hitrosti. Pri tem naj ti nosijo svetla odsevna oblačila in imajo vedno prižgane luči, ker pa je spomladi asfaltna površina hladna in ne omogoča optimalne oprijemljivosti pnevmatik, vozišča so še polna udarnih jam in peska od zime, pa tudi sposobnost obvladovanja motorja v nekaj mesecih nekoliko upade, je priporočljivo pred daljšo vožnjo osvežiti spomin s krajšo kondicijsko vožnjo.
Lani po številu smrtnih žrtev izstopal september

Prometne nesreče voznikov enoslednih motornih vozil se večinoma pripetijo v toplih mesecih oz. v času motoristične sezone med aprilom in oktobrom. V letu 2018 se je na slovenskih cestah pripetilo 941 prometnih nesreč z udeležbo voznikov enoslednih motornih vozil, to je 14 odstotkov manj kot v letu 2017. Od tega je bilo 18 smrtnih žrtev, 16 motoristov in 2 mopedista, kar je 38 odstotkov manj kot v letu poprej. Med huje telesno poškodovanimi se je delež zmanjšal za 13 odstotkov, število lažje telesno poškodovanih pa za 15 odstotkov. Najbolj izpostavljena starostna kategorija v preteklem letu so bili vozniki med 45 in 54 leti. V letu 2018 je po številu smrtnih žrtev predvsem izstopal mesec september, ko je bilo smrtnih žrtev 8 oz. kar 44 % vseh umrlih voznikov enoslednih motornih vozil v letu 2018.

VIR: Agencija za varnost v prometu
VIR: Agencija za varnost v prometu

Boštjan Smolej iz Sektorja prometne policije v Generalni policijski upravi, je navedel, da je bila lani prometna varnost voznikov motornih koles ena boljših v zadnjih letih. V primerjavi z letom 2017 je bilo v letu 2018 manj prometnih nesreč, mrtvih, hudo in lahko telesno poškodovanih motoristov: »Vožnja z motorjem je bistveno bolj dinamična, premiki so lahko hitrejši in nenadni, zato motoriste lažje spregledamo in jim vozniki pogosto odvzamejo prednost, kar lahko pripelje do zelo hudih posledic

Tudi med motoristi najpogostejši vzrok prometnih nesreč neprilagojena hitrost
Med najpogostejšimi vzroki prometnih nesreč, ki so jih povzročili vozniki enoslednih motornih vozil v zadnjem 5-letnem obdobju, je neprilagojena hitrost in to v kar 46 %, sledi nepravilna stran oziroma smer vožnje z 20 %. Težavo predstavlja tudi alkohol, saj so vozniki enoslednih motornih vozil lani pod vplivom alkohola povzročili kar 103 prometne nesreče, od tega sta bili 2 smrtni žrtvi .

VIR: Agencija za varnost v prometu
VIR: Agencija za varnost v prometu

Analize, ki jih je pripravila Agencija za varnost prometa, so pokazale, da motoristi delajo številne napake v prometu, ki niso povezane zgolj z neprilagojeno hitrostjo. V zadnjih letih se veliko število prometnih nesreč motoristov s smrtnim izidom zgodi v prvih treh letih po opravljenem izpitu, torej med tistimi, ki v svet prometa šele vstopajo. Od lanskega leta dalje je zato obvezno opraviti program dodatnega usposabljanja voznikov začetnikov med motoristi, četudi so podoben program že opravili za osebno vozilo.

Igor Velov, direktor Agencije za varnost prometa, je poudaril: »Bodimo strpni eden do drugega. Bodimo previdni. Nesreča ne sprašuje, kdo je kriv. Po njej iskati krivca pa je prepozno.« Dodal je še, da bodo v agenciji nadaljevali raziskovanje prometnih nesreč in dejavnikov prometnih nesreč za motoriste in identificirali nevarna mesta oziroma mesta z visoko stopnjo prometnih nesreč.

motoristi

Leopold Pungerčar, predsednik Zveze motoklubov Slovenije, je ob začetku motoristične sezone poudaril: “Nekateri motoristi mislijo, da obvladajo svoje motorno kolo in da se jim nič ne more zgoditi. Prav taki motoristi so potem najbolj pogoste žrtve prometnih nesreč. Zato pozivamo vse deležnike v prometu, da na svojem področju naredijo največ, kar se da, da do prometnih nesreč ne bo prihajalo. Udeleženci v prometu naj bodo strpni in uvidevni do motoristov, vzdrževalne službe naj dobro opravijo svoje delo (čiščenje peska in listja ter dobro vzdrževanje cest), motoristi pa naj vožnjo motornega kolesa prilagodijo svojim sposobnostim in prometnim predpisom.

Preventivne aktivnosti za večjo varnost motoristov

V času akcije bo Agencija organizirala številna brezplačna preventivna srečanja za motoriste z izobraževalno vsebino in s poudarkom na pridobivanju praktičnega znanja. Agencija vabi vse motoriste, da se udeležijo brezplačnih preventivnih dogodkov, saj so resnično koristni pri pripravi na motoristično sezono in pridobivanju dodatnih izkušenj.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.