11:00, pet, 19. Apr

Matoz v imenu Janše že nakazal 37.000 EUR kazni v zadevi Patria





Po podatkih finančno računovodske službe Okrajnega sodišča v Ljubljani je odvetniška družba Matoz danes sodišču nakazala 37.000 evrov, kolikor znaša denarna kazen za obsojenega v zadevi Patria Janeza Janšo.

Obsojeni Ivan Črnkovič pa je nakazal 5268,96 evra, so za STA sporočili s sodišča. Drugih plačil doslej niso prejeli. Danes se namreč izteka trimesečni rok, v katerem morajo obsojeni v zadevi Patria – predsednik SDS in nekdanji premier Janša, brigadir Tone Krkovič in prokurist Rotisa Črnkovič – poravnati denarne kazni. Vsi trije morajo skladno s sodbo plačati po 37.000 evrov kazni.

Janšo, ki je bil v času podpisa pogodbe o nakupu patrij premier, je sicer sodišče obsodilo na dve leti zapora, Krkoviča in Črnkoviča pa na 22 mesecev. Tako Janša kot Krkovič sta zaporno kazen že začela prestajati, Črnkovič pa jo bo šele oktobra, saj je sodišče ugodilo njegovi prošnji za odlog.

Obsojeni bodo morali plačati tudi stroške kazenskega postopka s sodnimi taksami. Po poročanju Dnevnika skupni stroški kazenskega postopka, ki predstavljajo stroške za tolmače in priče, znašajo 25.736 evrov.

Tako bi moral vsak obsojenec poravnati nekaj več kot 5000 evrov. Obtoženi Jože Zagožen je med sojenjem umrl, Walter Wolf pa je v Kanadi.

Na okrajnem sodišču so za Dnevnik pojasnili, da sta Janša in Krkovič zoper sklep o stroških vložila pritožbi, o katerih mora odločiti višje sodišče. Za Črnkoviča pa so stroški sojenja znašali 5268 evrov in jih je očitno že poravnal.

Tem stroškom je treba prišteti še (nepravnomočne) stroške za vročanje sodnih pisanj: za Janšo znašajo 583 evrov, za Krkoviča 455 evrov, za Črnkoviča pa 121 evrov, je poročal Dnevnik. Poleg tega morajo obsojeni plačati še sodne takse, ki za postopek na prvi stopnji znaša 595 evrov, za postopek na drugi stopnji pa 892 evrov.

Če obsojeni kazni ne plačajo, sledi prisilna izterjava denarne kazni. V primeru neizterljivosti pa se bo obsojencem podaljšala zaporna kazen – 41,73 evra za dan zapora. A sprememba zaporne kazni ne sme biti daljša od šestih mesecev.

Vir: STA

jansa

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.