20:07, čet, 28. Mar

Matjaž Kek je Večerova štajerska osebnost leta 2018





Štajerska osebnost leta 2018 je po izboru bralcev Večera postal nogometni trener in od nedavnega novi selektor slovenske reprezentance Matjaž Kek. Za 57-letnega Mariborčana so hrvaški mediji ob odhodu iz Reke zapisali, da je klub zapustil največji gospod. Posebna žirija je sicer izbrala še nagrajence v petih kategorijah.

Keka so bralci izbrali med desetimi nominiranci, nagrajenec pa se jim je ob prevzemu priznanja zahvalil za oddane glasove. “Tako kot je kariera športnika sestavljena iz zmag in porazov, iz razočaranj in veselja, je ta nagrada danes velika čast in hkrati velika obveza,” je dejal na večerni prireditvi v Kazinski dvorani SNG Maribor.

V Reki, kjer je zaključil zgodbo, je postal trener z najdaljšim neprekinjenim stažem v hrvaškem nogometu, v Kvarner pa je prinesel dolgo pričakovani naslov državnih prvakov, prvega v samostojni državi. Čeprav so rezultati jeseni šepali, simpatij med privrženci reškega nogometa ni izgubil, zdaj pa je s prevzemom slovenske reprezentance spet zbudil slovenske navijače.

Foto: Sašo Bizjak, Večer
Foto: Sašo Bizjak, Večer

Posebna žirija, v kateri so bili ravnatelj mariborske druge gimnazije Ivan Lorenčič, zdravnik in raziskovalec Andraž Stožer, direktor Poslovne cone Tezno Gorazd Bende, sekretar mariborskega rdečega križa Metod Dolinšek, nekdanji poslanec Rudolf Moge, kulturnik Peter Tomaž Dobrila in odgovorni urednik Večera Matija Stepišnik, je izbrala še nagrajence v petih kategorijah.

Za gospodarstvenico Štajerske je bila letos izbrana direktorica in lastnica izobraževalne skupine Doba Jasna Dominko Baloh, ki upravlja z višjo strokovno šolo, jezikovnim centrom in središčem za samostojno učenje ter borzo znanja. Je ustanoviteljica edinega slovenskega visokošolskega modela “on line” izobraževanja z dvema mednarodnima akreditacijama. Skupaj s 35 zaposlenimi ustvari okoli 1,3 milijona evrov letnih prihodkov.

Za Večerovo športnico Štajerske 2018 je bila izbrana judoistka Tina Trstenjak. Aktualna olimpijska prvakinja je bila letos bronasta na svetovnem prvenstvu, na svoji športni poti pa vseskozi dela pod okriljem trenerja Marjana Fabjana. Z njim načrtuje pot do naslednje olimpijade leta 2020 v Tokiu, današnje prireditve pa se ni mogla udeležiti zaradi tekmovalnih obveznosti na Kitajskem.

Za humanitarca leta je žirija izbrala predsednika Nadškofijske karitas Maribor Branka Mačka. Duhovnik organizacijo vodi že skoraj 30 let, z dobrodelnostjo pa je povezan od mladosti. S sodelavci skrbi za tople obroke več kot 60 ljudi, ob tem pa v mestu, ki ga je minula kriza precej prizadela, organizirajo številne dobrodelne akcije, delijo prehranske pakete in skrbijo za druge oblike pomoči.

Kulturnik leta je postal koreograf in plesalec Edward Clug, ki ga na dogodek ni bilo, saj se trenutno mudi v New Yorku. Letos je umetniškemu vodji mariborskega baleta uspel “hat trick” na mednarodnem prizorišču – začelo se je s premiero mariborske predstave Peer Gynt na odru Dunajske državne opere, nadaljevalo v Opernhuas Zürich s Faustom in sklenilo novembra v slovitem Bolšoj teatru s predstavo Petruška.

Znanstvenik leta je postal fizik na mariborski fakulteti za naravoslovje in matematiko Matjaž Perc. Raziskovalec z najvišjim številom znanstvenih točk v Sloveniji je pravzaprav med začetniki nove veje znanosti – fizike družbenih sistemov, sicer pa je trenutno v enem odstotku najbolj citiranih fizikov na svetu.
Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.