00:23, pet, 29. Mar

Marifarm se bo prodajal





Svet javnega zavoda Mariborske lekarne je v ponedeljek podprl prodajo hčerinske družbe Marifarm, ki je že nekaj časa v likvidnostnih težavah. Kot je za STA pojasnil direktor lekarn Albin Turk, so se člani sveta zavoda zavzeli za vstop strateškega partnerja, sicer pa morajo pred tem njihov sklep potrditi še občine ustanoviteljice.

marifarm1

Svet zavoda, ki je v večinski lasti Mestne občine Maribor, manjše deleže pa imajo še občine Duplek, Starše, Miklavž, Rače-Fram in Hoče-Slivnica, se je sicer v ponedeljek seznanil tudi z lanskim poslovanjem družbe in ugotovil, da Marifarm še vedno posluje z izgubo, ki pa je manjša od načrtovane in se tudi iz četrtletja v četrtletje znižuje.

Program prodaje oziroma dokapitalizacije bo po Turkovih besedah potekal v skladu z uredbo o prodaji in drugih oblikah razpolaganja s finančnim premoženjem države in občin. Kot je pojasnil direktor lekarn, je osnovni cilj prodaje pridobiti strateškega družbenika, ki bo ohranil Marifarm kot delujočo družbo ter zagotavljal nadaljnji razvoj in ohranjal delovna mesta.

Kot piše današnji Večer, Mariborske lekarne postopka ne bodo izvajale same, pač pa bodo z mednarodnim javnim pozivom poiskale strokovnega agenta, ki bo poskrbel za transparentnost prodaje.

Po neuradnih informacijah časnika naj bi interes za Marifarm za zdaj pokazala vsaj tri podjetja, in sicer Labiofam Europa z italijanskim lastnikom in sedežem v Kopru, indijski Medicamen Biotech LTD in ukrajinski Arterium Corporation. S prodajo se očitno strinja tudi NKBM, ki je podjetju odobrila nov, polletni moratorij na poplačilo kreditov, še dodaja Večer.

Mariborsko farmacevtsko podjetje z okoli sto zaposlenimi se ubada z okoli 40 milijoni evrov obveznosti do bank, med katerimi je dobra polovica dolgoročnih. Zaradi nelikvidnosti se je lani nekajkrat znašlo na robu stečaja, delavci so grozili s stavko, težave podjetja pa so do dogovora z največjo upnico ogrožale tudi obstoj Farmadenta in drugih hčerinskih družb Mariborskih lekarn.
marifarm4

marifarm3

marifarm2

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.