01:54, pet, 26. Apr

Mariboru z zaščitno opremo pomaga pobrateno mesto Hanghzou





Mestna občina Maribor se je za pomoč pri nabavi zaščitne opreme za boj proti novemu koronavirusu obrnila tudi na pobratena in partnerska mesta na Kitajskem. Odzvalo se je pet mest, ki bodo prispevala različne zaščitne maske in drugo opremo. Najhitreje so ukrepali v pobratenem mestu Hanghzou, iz katerega je danes v Maribor prispelo 10.000 mask.

VIR: pixabay.com

Prejete zaščitne maske FFP-2, ki so nujne pri delu z okuženimi bolniki, bo mariborska civilna zaščita razdelila med ustanove in službe, kjer jih zaradi narave dela in tveganja za prenos okužbe najbolj potrebujejo. To so Univerzitetni klinični center (UKC) Maribor, zdravstveni dom, domova za starejše Dom pod Gorco in Dom Danice Vogrinec, patronažna služba in taksi službe, so danes sporočili z občine.

Pobrateno mesto Chongqing je napovedalo donacijo 15.000 mask FFP-2, partnerska mesta Nanjing, Huaian in Nanchang pa bodo prispevala skupno 62.000 kirurških mask in nekaj termometrov. Te donacije bodo po napovedih prispele v prihodnjih dneh s posebnim letalom, ki ga organizira država.

“Pri pripravi dokumentacije za donacije in logistiko transporta sta nam na Kitajskem zelo pomagala Konzulat RS v Šanghaju in Veleposlaništvo RS v Pekingu; za pomoč se jim iskreno zahvaljujemo,” so v današnjem sporočilu za javnost zapisali na mariborski občini.

“Tako velikega odziva s strani naših partnerskih mest, ki so kljub temu, da veljajo na Kitajskem še vedno strogi ukrepi za zajezitev širjenja virusa, nesebično priskočila na pomoč, smo zelo veseli. Za pomoč se bo župan Saša Arsenovič s posebnim pismom zahvalil vsem županom teh mest,” so dodali.

Sodelovanje s pobratenimi in partnerskimi mesti poteka tudi v obliki izmenjave izkušenj iz spopadanja z novim koronavirusom. Med drugim je Maribor od mesta Hangzhou prejel priročnik za preprečevanje in zdravljenje covida-19 in dobil možnost sodelovanja v mednarodnem programu MediXchange for Combating COVID-19, ki sta ga ustanovili fundaciji Jack Ma in tehnološki velikan Alibaba z bolnišnico univerze Zhejiang.

V okviru omenjenega programa je bila ustanovljena platforma za lažje komuniciranje in čezmejno sodelovanje pa tudi za zagotavljanje računalniških zmogljivosti in podatkov za krepitev ključnih raziskovalnih prizadevanj v boju proti novem koronavirusu. Platforma med drugim nudi medicinskemu osebju komunikacijske kanale za izmenjavo praktičnih izkušenj in informacij.

Med prebivalci Maribora trenutno beležijo 22 okužb z novim koronavirusom.
Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.