02:59, tor, 19. Mar

Mariborski župan preložil odločanje o podražitvi odvoza odpadnega blata





Mariborska občina je za zdaj umaknila predlog povišanja cene ravnanja z odpadnim blatom, ki so ga sprva nameravali obravnavati na za prihodnji teden načrtovani seji mestnega sveta. Ker bodo zaradi razmer z epidemijo zdaj izpeljali dopisno sejo, se je župan Saša Arsenovič odločil, da omenjene točke ne bo uvrstil na dnevni red.

Kot so pojasnili na mestni občini, se je župan odločil, da v času, ko se vsakodnevno odzivamo na številne nove izzive, mnogi med njimi so tudi finančne narave, občanov ne bo dodatno obremenjeval, zato bo mestni svet o podražitvi odločal šele, ko bodo končane izredne razmere.

Elaborat o ravnanju z odpadnim blatom iz Centralne čistilne naprave (CČN) je za obravnavo v mestnem svetu pripravilo javno podjetje Energetika Maribor, ki storitev ravnanja z odpadnim blatom izvaja od marca 2016.

Omenjeno podjetje tudi sklepa pogodbo o odstranjevanju blata s pogodbenim partnerjem, ki ga izbere na javnem naročilu. Zdaj veljavna pogodba poteče konec marca, ker pa pred potrditvijo elaborata z novo ceno storitve nove pogodbe ni mogoče skleniti, od sredine prihodnjega tedna v Mariboru ne bodo imeli izvajalca, ki bi odvažal blato iz čistilne naprave.

Dokler ne bodo sklenili nove pogodbe, bodo blato skladiščili na deponiji v Dogošah, ki je neposredno ob čistilni napravi in je v preteklosti že bila uporabljena v ta namen. Energetika Maribor bo v sodelovanju s podjetjem Aquasystems, ki kot koncesionar upravlja s čistilno napravo, poskrbela, da bo blato skladiščeno varno in ne bo imelo vpliva na okolje in neposredno okolico.

V postopku javnega naročila za naslednje enoletno obdobje se je sicer prijavil samo dosedanji izvajalec, podjetje Surovina, pri čemer je nova ponujena cena bistveno višja od dosedanje. Kot pojasnjujejo, je to posledica dejstva, da je lokacij, kjer še sprejemajo odpadno blato, vse manj, zlasti potem ko je Madžarska, kamor je doslej potovalo mariborsko blato, njegov uvoz popolnoma ustavila.

“Višja cena je neposreden odraz krčenja trga. Pred štirimi leti smo Mariborčani za odvoz tone odpadnega blata plačevali 48,49 evra, od aprila 2018 57 evrov. Za novo obdobje je Surovina ponudila storitev po ceni 220,10 evra za odvoz tone blata,” pojasnjujejo na mariborski občini in dodajajo, da bi bile položnice posameznega gospodinjstva višje za povprečno tri evre.
Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.