09:06, pet, 19. Apr

Mariborski svetniki v prvo podprli ukinitev Zavoda za turizem





Mariborski mestni svet je včeraj v prvem branju podprl odlok o prenosu dejavnosti Zavoda za turizem Maribor-Pohorje na Mestno občino Maribor. Ob tem so predstavniki mestne uprave večkrat zagotovili, da razlog za spremembo organizacije ni v želji po odstavitvi direktorice Doris Urbančič Windisch, pač pa v ureditvi anomalij v dosedanjem delovanju.

izredna seja mom (2)

Svet omenjenega zavoda je že konec lanskega leta začel postopek odstavitve aktualne direktorice, a je pri tem naletel na blokado treh primestnih občin Starše, Rače-Fram in Hoče-Slivnica, ki so tudi soustanoviteljice zavoda, vendar pa njegovega delovanja ne sofinancirajo.

Kot je pojasnjeval mariborski župan Andrej Fištravec, je na neprimerno in nevzdržno financiranje zavoda že pred časom opozoril župane občin soustanoviteljic in ob tem napovedal, da obstoječega stanja ne namerava več podpirati, pač pa si želi konstruktivno rešiti problem.

Predstavniki občin so se strinjali, da je potrebno način delovanja in financiranja urediti, še posebej, ker sami niso pripravljeni financirati obstoječega zavoda. Pripravljeni pa so za pogodbeno sodelovanje,” je dejal Fištravec.

Doris Urbančič Windisch, direktorica Zavoda za turizem Maribor-Pohorje.
Doris Urbančič Windisch, direktorica Zavoda za turizem Maribor-Pohorje.

Za pravno mnenje glede rešitve nevzdržnega stanja financiranja so se na mestni občini obrnili na strokovnjaka za upravno pravo Gorazda Trpina in strokovnjaka za lokalno samoupravo Boštjana Brezovnika, ki sta oba poudarila, da novi zakon o spodbujanju razvoja turizma ne zavezuje več k opravljanju turistične dejavnosti v obliki zavodov in da se način promocije in črpanja sredstev s tem ne spreminja.

Župan je tudi zavrnil trditve Urbančič Windischeve, da bi zavod moral sodelovati pri pripravi odloka ter da o tem sploh niso bili seznanjeni, saj da mestna občina ne sprejema odloka o delovanju zavoda, pač pa odlok o prenosu dejavnosti, ki je upravni akt in izključna pristojnost ustanovitelja. Se pa z njo strinja, da ukinitev sedanjega zavoda brez soglasja ostalih občin ni mogoča.

Ker je direktorica v pismu mestni upravi opozarjala, da bi lahko bilo zaradi občinskega manevra ogroženo prijavljanje na regionalne razpise in črpanje sredstev po pogodbi z Mariborsko razvojno agencijo, je vodja mestne pravne službe Lidija Krebl Vuković zagotovila, da se položaj prijav na razpise ne bo v ničemer spremenil in da je isti status regionalnosti mogoče doseči tudi s pogodbenim sodelovanjem.

Po zagotovilih vodstva mariborske občine se tudi iz finančnega vidika ne bo spremenilo nič oziroma se bodo razmere celo izboljšale, saj bodo lahko sklenili pogodbena sodelovanja z občinami, ki bodo želele sodelovati pri promociji destinacije.

Prav tako je v odloku po besedah Krebl Vukovićeve jasno zapisano, da bodo vse zaposlene povabili k prezaposlitvi, enako pa velja tudi za direktorico zavoda, ki bo imela možnost nadaljevati vodenje področja turizma pod okriljem mestne uprave.

V preteklosti so se z direktorico res opravljale burne razprave, vendar pa odlok o ustanovitvi sedanjega zavoda predvideva mandatno vezanost direktorice. Strogo po zakonu bi občina imela možnost direktorici ne ponuditi nadaljevanja dela, a se je mestna uprava odločila, da se te zgodbe nikakor ne gre. Direktorica ni tisto, zaradi česar smo se lotili zadeve, pač pa je stvar v razvoju turizma in sprejemanja pomembnih odločitev za Mestno občino Maribor,” je dejala Krebl Vukovićeva.

Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.