03:06, sob, 20. Apr

Mariborski svetniki proti namestitvi beguncev





Kot smo že poročali, naj bi mariborski mestni svetniki na naslednji seji občinskega sveta med drugim razpravljali o namestitvi beguncev v zasebne namestitvene zmogljivosti v mestu. Mestna občina Maribor je sicer prosila pristojno ministrstvo, da bi jih obveščali o naselitvah beguncev v občino. Svetnike pa je mestna uprava prosila, naj se opredelijo do mnenja, da občine o tem ni potrebno obveščati.

FOTO: MP produkcija
FOTO: MP produkcija

Mariborski župan Andrej Fištravec je mestne svetnike pozval, da se opredelijo do stališča glede namestitev beguncev v zasebne namestitvene zmogljivosti v mestu. Pa tudi, da se opredelijo do mnenja, da občine ni potrebno obveščati o tem, čeprav so pristojno ministrstvo prosili za to.

Tudi v uredništvu smo mariborskim mestnim svetnikom poslali vprašanja na to temo. Ali podpirajo namero vlade?

V Novi ljudski stranki odgovarjajo, da so bili oni pobudniki sklica izredne seje mestnega sveta, kjer so sprejeli sklepe, ki zahtevajo polno komunikacijo s predstavniki lokalne skupnosti. „Župan nas mora o tem redno obveščati. To je sedaj tudi storil,“ je sporočil Milan Mikl. Ob tem je zapisal, da ne podpirajo namere vlade.

Matej Žmavc iz SD glede projekta ministrstva, ki namerava v prihodnje namestiti mladoletne begunce v mariborske dijaške dome pravi, da se moramo zavedati, da so ti otroci brez staršev in so na balkanski poti pretrpeli marsikaj. „V življenju je potrebno biti sočuten in pomagati ljudem v stiski zlasti otrokom, ki so izgubljeni v tuji državi. Zato kot socialni demokrat podpiram vlado pri tem projektu, da pomagamo otrokom migrantov brez staršev, da zaživijo normalno življenje,“ še pravi Žmavc.

V stranki SDS medtem ocenjujejo, da vlada Mira Cerarja ne ravna legitimno, niti pošteno, ker se ne usklajuje zadovoljivo z lokalno skupnostjo v katerikoli zadevi, ki se tiče migracijskih tokov. „Vlada je dobila državo na nepoštenih volitvah v upravljanje, a ob težavah ne nosi bremena temveč jih prelaga na državljane svoje lastne države,“ so ostri v SDS. Menijo, da je namestitev tujcev tudi lokalna zadeva in ne le državna, kot slednje zagovarjata notranja ministrica in državni sekretar Šefic. „Gre za nerazumljivo Fištravčevo neodzivnost, zato nas čudi, da sinergije med vlado in občino ni. Župan bi že zdavnaj moral ukrepati tudi z umestitvijo ustrezne lokalne inštitucije za področje tujske problematike in tako prisiliti v dialog tudi vlado. Prav tako bi moral odpreti dialog in prisluhniti mnenjem ožje lokalne skupnosti,“ menijo v SDS.

Primernega prostora za naseljevanje beguncev v Mariboru v NLS v tem trenutku ne vidijo. Če bodo tujci nameščeni v centru mesta in v neposredni bližini otroškega vrtca, kot nesprejemljivo ocenjujejo tudi v SDS. Žmavc medtem meni, da je prostor za naselitev potrebno uskladiti z mestnimi četrtmi oziroma krajevnimi skupnosti tako, da ne bo prihajalo do nestrpnosti med krajani. „Kot prostor bi bil primeren kakšen bivši delavski samski dom oziroma druge zgradbe predvsem v lasti države oziroma lokalne skupnosti,“ je še zapisal Žmavc.

V petek 13. protesti

Ta petek 13. januarja so na Trgu Leona Štuklja napovedani protesti zaradi naseljevanja beguncev. Žmavc pravi, da se protestov ne bo udeležil, saj da ni potrebno širiti nestrpnosti in sovraštva. „Prepričan sem, da v kolikor bodo migranti nameščeni v Mariboru, bodo predstavniki vlade to storili na primeren način z dialogom lokalne skupnosti,“ še pravi.

V mariborskem odboru Slovenske demokratske stranke pa medtem podpirajo aktivnosti civilne iniciative v kolikor so legalne, legitimne in prinašajo dodano vrednost.

Spomnimo: Poročali smo, da so na Smetanovi ulici v Mariboru nameščeni begunci. Vprašanja smo poslali tako na ministrstvo, kot na občino, s čimer smo preverjali ali seznanjeni s tem. Na občini pravijo, da namestitvene kapacitete, kjer so nastanjeni begunci niso v njihovi lasti, ministrstvo pa je pojasnilo, da si begunci, ki imajo urejen status lahko uredijo bivališče neposredno pri lastnikih nepremičnin.

Notranje ministrstvo je mariborski občini sicer odgovorilo (MO Maribor jih je že pred časom prosila za pojasnila v zvezi z naseljevanjem beguncev v občini), da te naselitve ne potekajo v njihovi organizaciji, pač pa si begunci torej lahko stanovanja iščejo sami ali s pomočjo nevladnih organizacij.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.