00:28, sob, 20. Apr

Mariborski svetniki ceno odvoza blata dvignili s 57 evrov na 169 evrov na tono





Mariborski svetniki so na včerajšnji maratonski seji mestnega sveta in burni debati potrdili dvig cene odvoza blata s 57 evrov na 169 evrov na tono. To pomeni, da bo povprečno gospodinjstvo, ki zdaj plačuje mesečno za to približno 1,7 evra, od 1. junija naprej za odvoz blata plačevalo mesečno 5,2 evra. Novo ceno so mestni svetniki potrdili s 25 glasovi za in z osmimi glasovi proti.

Točka je bila sicer že dvakrat umaknjena s seje, na včerajšnji seji pa so se kljub burni razpravi in nasprotovanju nekaterih svetniki odločili za podražitev. Stojan Auer iz LPR je tudi po seji vztrajal, da bi morali poiskati drugo rešitev. Mariborski župan Saša Arsenovič pa je ob koncu obravnavane točke dejal, da je situacija težka, da druge rešitve ni in da bodo trajno rešitev še iskali. Še pred obravnavo je podžupan Samo Peter Medved dejal, da nobena odločitev ni dobra in da bo treba poiskati neko drugo trajno rešitev.

PO besedah direktorja Energetike Alana Perca so se s klavzulo v pogodbi s Surovino, ki je zmagala na razpisu za odvoz blata, zavarovali, da če bo cena odvoza blata na trgu padla, bo morala Surovina znižati ceno. Če tega ne bodo storili, lahko Energetika odpove pogodbo s Surovino. Pravi pa, da so zadovoljni.

Toda Stojan Auer opozarja, da bi bilo vseeno treba poiskati drugo rešitev. Po njegovem bi občina morala kupiti napravo za predelavo blata, tako da bi ga predelali v kompozitni material in ne nazadnje bi lahko s tem še služila, stroški nakupa pa bi bili po njegovem povrnjeni v enem letu. Dejal je, da je Cerod iz Puconcev, kjer že imajo tako napravo, pripravljen prevzeti eno tretjino blata, ostalo pa bi prevzeli v Novem mestu. Da bi Maribor to zagnal sam, pa bi bilo treba urediti še okoljevarstveno dovoljenje.

Podžupan Medved je še dejal, da Maribor nima skladišča, v katerega bi lahko spravljali blato, tako da bi morali blato odvažati drugam, da pa bi lahko naredili projektno nalogo, kako bodo z blatom ravnali, a da se ega ne da narediti čez noč.

Čeprav pa so mestni svetniki danes ob enih ponoči potrdili 300-odstotno podražitev blata, pa po besedah direktorja Energetike sodeč po pogodbi s Surovino, ta ne bo že danes ali jutri začela odvažati blato. Po pogodbi je skrajni rok za začetek odvoza 1. oktober. Kdaj najhitreje pa bi odvoz blata začeli, pa ponoči še ni.

Je pa Stojan Auer še opozoril, da Surovina sama ne odvaža blata, ampak ima po njegovih besedah podizvajalca za to. Perc pa izpostavlja, da se v razpisu in v pogodbi ni zahtevalo, da se nominalno izreče, ali ima Surovina za to podizvajalca in kdo je to. Pa vendar meni Auer, da bi bila cena odvoza blata manjša, če bi v verigi bilo manj posrednikov.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.