14:09, pet, 19. Apr

Mariborski mestni svetniki danes o ustanovitvi holdinga





Mariborski mestni svetniki bodo na današnji izredni seji obravnavali predlog župana Saše Arsenoviča o ustanovitvi javnega holdinga, v katerega bi povezali šest javnih podjetij. Ta ideja je bila v Mestni občini Maribor aktualna že večkrat, a prejšnjim županom je ni uspelo uresničiti.

mestni svet mom

Z ustanovitvijo javnega holdinga, v katerega bi združili gospodarske javne službe v občini (Energetika, Marprom, Mariborski vodovod, Nigrad, Snaga in Pogrebno podjetje Maribor), bi po navedbah županove ekipe dosegli racionalizacijo in večjo transparentnost poslovanja javnih podjetij.

Prakse vseh mest, ki imajo gospodarske javne službe združene v holding, so dobre in so se tekom let izkazale za zelo dobre tako z vidika razvoja kot tudi tehničnega znanja in organizacijskih ter ekonomskih prednosti,” izpostavlja vodstvo občine v gradivu za današnjo sejo, v katerem se opira na rezultate študije, ki jo je izdelala mednarodna družba A.T. Kearney.

Ker bi reorganizacija potekala postopoma, se prve učinke holdinga z zmanjšanjem stroškov pričakuje v letu 2021, in sicer v obsegu med nekaj manj kot 800.000 in 1,16 milijona evrov letno. “Če upoštevamo, da imajo podjetja zdaj skupaj približno milijon evrov dobička, to pomeni podvojitev dobička. Ta denar ni namenjen občini, ampak boljšemu delovanju javnih podjetij, s čimer je povezan boljši servis za ljudi,” je izpostavil župan.

Ustanovitev Javnega holdinga Maribor in posledično izboljšanje poslovanja javnih podjetij si je zadal za eno ključnih ciljev mandata. Predlog je želel dati na mestni svet že marca, a so vse do današnjega dne pilili in usklajevali podrobnosti odloka.
Vir: STA

Druge novice

Comment

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.