17:51, čet, 25. Apr

Mariborski mestni svetniki dali zeleno luč Marpromu za načrte na Pohorju





 Mariborski mestni svetniki so včeraj dali zeleno luč velikopoteznim načrtom javnega podjetja Marprom na Mariborskem Pohorju. V okviru vlaganj, ocenjenih na 25 milijonov evrov, nameravajo obnoviti žičniške naprave, odkupiti sektor Areh ter zgraditi vmesno postajo gondole, akumulacijsko jezero Videc in adrenalinski park na Stolpu.

 seja mom

Marprom namerava načrte, s katerimi želijo v prihodnjih petih letih okrepiti turistično ponudbo na Pohorju, izvesti s pomočjo sredstev SID Banke. Iz njenega razpisa za financiranje naložb za trajnostno rast slovenskega turizma si obetajo nekaj več kot 20 milijonov evrov, torej bi morali sami zagotoviti dobre štiri milijone. V ta namen bi vzeli bančno posojilo, zato potrebujejo soglasje mestnega sveta, zaenkrat k programu investicij, kasneje pa bodo iskali soglasje še za posamezne projekte.

Omenjena sredstva bodo po napovedih Marproma uporabili predvsem za razvoj žičniške infrastrukture in sistema zasneževanja, avtomatizacijo upravljanja ter zagotovitev zadostnih količin vode za zasneževanje. To je po besedah direktorja Bernarda Majheniča ključno za prihodnji razvoj turizma na MariborskemPohorju in posledično tudi v mestu in okolici.

Izgradnja vmesne postaje Pohorske vzpenjače bi jim na primer omogočila izvajanje kolesarske sezone tudi v zimskih mesecih, hkrati pa bi z njo pridobili tudi rezervno progo za svetovni pokal.

Mestni svetniki so to pozdravili. “Končno smo tudi v Mariboru ugotovili, da je treba delati na letni sezoni, ki prinaša več prihodkov kot zimska,” je izpostavila predstavnica Liste za pravičnost in razvoj (LPR) in kandidatka za županjo Lidija Divjak Mirnik.

“Za nadaljnji razvoj turizma na Pohorju so nujna vlaganja v infrastrukturo, nujno pa je narediti strateški poslovni načrt,” je dodal mestni svetnik SD Matej Žmavc. “Naprave so stare, že skoraj muzejske vrednosti, zato je nujno nekaj narediti. Končno smo uvideli, da je Pohorje na voljo 365 dni v letu, ne samo pozimi,” je dejal Andrej Trobentar iz Kluba samostojnih svetnikov.

Več mestnih svetnikov je znova opozorilo na nujnost priprave celovite strategije razvoja turizma na Mariborskem Pohorju, pri čemer bi sodelovali vsi deležniki. “Naprej je treba zagotoviti, da se sprejme zakon o Pohorju. Hkrati se moramo tudi mi zamisliti in priznati, da imamo prenizke cene. Cene vozovnic za žičnice potrjuje mestni svet in treba se bo postaviti na realna tla, ne pa ravnati le samovšečno,” je poudaril mestni svetnik SDS Renato Majhenič.

Majhenič je potrdil, da je letna sezona na Mariborskem Pohorju v razcvetu. Zimsko sezono pa nenazadnje omejujejo vedno višje temperature zaradi podnebnih sprememb. “V štirih letih ste opravili veliko delo in načrti, ki ste jih predstavili danes, kažejo, da imate jasno vizijo tudi za prihodnje,” mu je povedal župan Andrej Fištravec.

Najemanje kredita v Marpromu naj ne bi bremenilo proračuna občine. “Tu ni predvideno poroštvo mestne občine. Odplačeval se bo iz tržnih prihodkov podjetja,” je poudarila vršilka dolžnosti direktorja mestne uprave Mateja Cekić.

Marprom, prvenstveno ustanovljen za upravljanje mestnega avtobusnega prometa, je prevzel upravljanje žičniških naprav in smučišč na MariborskemPohorju po stečaju Športnega centra Pohorje. Koncesijo ima za naslednjih 15 let. “Mariborsko Pohorje je bilo na kocki, a nam ga je uspelo rešiti. Zdaj pa je treba zadevo dati v višjo prestavo,” je povzel Saša Pelko iz Liste župana Andreja Fištravca.

Na seji mestnega sveta je bila na dnevnem redu tudi obravnava dokumentacije za vzpostavitev sistema izposoje in souporabe koles, za kar so na občini prejeli ponudbo zasebnega partnerja. Na predlog SMC so to točko umaknili, saj bo imela finančne posledice za prihodnje občinske proračune. “O tem naj odloči prihodnji mestni svet,” je dejal vodja svetniške skupine SMC Damir Orehovec.

So pa sprejeli investicijske programe za projekte ureditve kolesarskih poti med mestnimi četrtmi in krajevnimi skupnostmi, dopolnitev Dravske kolesarske poti skozi mesto in izgradnjo polnilnic za električne avtobuse. Prav tako so potrdili dokumentacijo za izgradnjo nove zdravstvene postaje Tezno ter ureditev pomožnega nogometnega igrišča na stadionu Ljudski vrt.
Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.