08:00, čet, 25. Apr

Mariborski jadralec na Japonskem v lov na olimpijsko normo





V deželi vzhajajočega sonca se bo v četrtek začelo svetovno prvenstvo razreda laser. V zalivu Miho v bližini mesta Sakaiminato bo slovenske barve zastopal 25-letni Mariborčan Žan Luka Zelko.

Na Japonskem je že zbrana vsa elita, med njimi tudi Brazilec Robert Scheidt, ki je na petih olimpijadah osvojil dve zlati, dve srebrni in eno bronasto kolajno, ter vsi dobitniki odličij z zadnjih olimpijskih iger v Riu de Janeiru 2016 – Avstralec Tom Burton, Hrvat Tonči Stipanović in Novozelandec Sam Meech.

Zelko, ki si je po lanski sezoni moral zaradi poškodbe vzeti nekaj premora, je dobro okreval. Svojo pripravljenost je potrdil na finalni regati svetovnega pokala junija v Marseillu, kjer je prav na prizorišču bodočih olimpijskih iger 2024 osvojil bron kot svojo prvo kolajno na regati svetovnega pokala.

FOTO: Facebook Žan Luka Zelko
FOTO: Facebook Žan Luka Zelko

Letošnja sezona se je začela zame pozno, prvo regato sem imel šele aprila v Genovi na svetovnem pokalu. Po lanskem nastopu v Aarhusu sem si vzel dolgo pavzo, da sem saniral poškodbo hrbtenice. Z začetkom sezone sem zelo zadovoljen, od prvega dne je šlo vse samo navzgor, in tretje mesto na regati svetovnega pokala v Marseillu je bil lep vrhunec pred tem svetovnim prvenstvom,” je pred odhodom na Japonsko dejal Mariborčan.

Zelko: Želim si osvojiti olimpijsko normo

Glede na to, da so tukaj zbrani vsi najboljši, in da so vsi trenirali tudi zadnji dve zimi, ko sem se jaz osredotočal na rehabilitacijo, pa si vseeno želim osvojiti olimpijsko normo. Bil bi zadovoljen tudi z uvrstitvijo v zlato skupino, tako kot mi je uspevalo v zadnjih dveh letih. Vsekakor si pa želim ta rezultat nadgraditi,” je razgrnil načrte Zelko.

Na svetovnem prvenstvu je prijavljenih 159 jadralcev iz 57 držav. Olimpijska norma se bo podelila petim državam, naslednje leto na regati svetovnega pokala v Genovi pa še dvema evropskima državama.

VIR: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.