17:34, čet, 28. Mar

Mariborski Dijaški dom Lizike Jančar dobiva novo podobo





V Dijaškem domu Lizike Jančar Maribor so na začetku poletja začeli celovito energetsko sanacijo, v okviru katere bodo obnovili kotlovnico, okna, vrata, streho in fasado. Dela bodo po besedah ravnateljice Bojane Peruš Marušič končali predvidoma sredi oktobra. Kljub temu so se dijaki ob začetku novega šolskega leta že lahko ponovno vselili v dom.

Vir: Dijaški dom Lizike Jančar Maribor
Vir: Dijaški dom Lizike Jančar Maribor
Gradbena dela so začeli na začetku julija, ko so se sobe v dijaškem domu spraznile. “Naši dijaki so se v nedeljo 1. septembra lahko vrnili normalno v dom, saj so notranja dela vsa zaključena,” je povedala ravnateljica.

Prenova bo stala 1,6 milijona evrov in jo bodo izvedli v javno-zasebnem partnerstvu. Polovico sredstev bo prispevala družba Petrol, ostalo pa predstavljajo prispevek ministrstva za izobraževanje, znanost in šport ter kohezijska sredstva.

Sedemnadstropna stavba je bila zgrajena leta 1977 in je bila že precej dotrajana. Omet je odpadal, okna se niso odpirala ali zapirala, zato je bila prenova po besedah ravnateljice nujno potrebna.

Dom, ki se nahaja blizu Univerzitetnega kliničnega centra Maribor, nudi okoli 310 ležišč v dvo- in triposteljnih sobah. Slednje postopno opuščajo, saj si vedno več dijakov želi bivati v dvoje ali sami.

Sobe prenavljajo postopno vsako leto s sredstvi za investicijsko vzdrževanje. Zadnji dve leti so tako obnovili talne obloge v 50 sobah, sanitarije in napeljavo. Med drugim so namestili varnostne kamere in postavili fitnes.

Trenutno nudijo streho okoli 280 dijakom, ki večinoma prihajajo s Koroške ali Celjskega ter obiskujejo bližnje šole. To so Druga gimnazija, Srednja šola za oblikovanje, Srednja zdravstvena in kozmetična šola ter Izobraževalni center Piramida.

“Tudi letos opažamo naraščanje vpisa. Vsako leto imamo okoli deset dijakov več,” je pojasnila Peruš Marušičeva. Ležišča, ki ostanejo prazna, oktobra napolnijo s študenti.

Dijaški dom Lizike Jančar Maribor je eden od treh samostojnih dijaških domov v Mariboru in sodi med štiri največje dijaške domove v Sloveniji. Ostali domovi v mestu delujejo kot podaljšek posameznih srednjih šol ali pa so v zasebni lasti.
Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.